Beste tuinliefhebber,

Herfst, dat is genieten van de vele kleuren en het vegen van heel veel eikels van je stoep! En natuurlijk van de lezingen.

Agenda

Donderdag 20 oktober

Groei & Bloei Wageningen

Lezing Wageningen klimaatbestendig / Prijsuitreiking tuinkeuringen

lezing door Chantal Steuten

Locatie:      Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen
Aanvang:    20.00 uur    Na de pauze rond 21.15 uur: prijsuitreiking Tuinkeuringen 2022
Entree:        gratis voor leden en genodigden, niet-leden €3,00  

Op deze avond komt Chantal Steuten, beleidsmedewerker Duurzaamheid & Natuur van de gemeente Wageningen, ons bijpraten over de klimaatambities van de gemeente Wageningen, en dan natuurlijk vooral hoe wij als tuiniers onze tuinen zo klimaatneutraal en duurzaam mogelijk kunnen inrichten. Te denken valt aan veel groen om te zorgen dat de tuin koel blijft, afkoppelen van regenwater zodat dit niet meer naar het riool wordt afgevoerd, de beplanting aanpassen aan warmer en droger weer, meer insectenbloemen, groene daken, enz. enz.

Na de lezing is de feestelijke uitreiking van de tuinprijzen. Hiervoor hebben de tuinkeurders alle voortuinen meerdere keren bezocht om te bepalen welke van de genomineerde tuinen een prijs zullen krijgen. De prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Woensdag 26 oktober

Lezing: Tuinverrassingen in de lente

door Marcel de Wagt

i.s.m. Groei & Bloei Wageningen en G&B Ede

Locatie:

De Brink
Brinkstraat 39
6721WR Bennekom

Aanvang: 20 uur

Kosten: € 3,00  Kosten lid: Gratis

We zijn er natuurlijk aan gewend, de wisselingen van de seizoenen. Voor natuur- en tuinliefhebbers blijft het voorjaar een bijzonder spektakel. Zodra de temperatuur begin maart begint te stijgen kijken we reikhalzend uit naar de eerste groene puntjes die zich  een weg banen door de nog koude grond.
Als je vroeg bloemen in je tuin wilt hebben dan plant je natuurlijk bloembollen in het najaar. Maar ook met een juiste selectie aan vaste planten kun je al vroeg kleur in je tuin krijgen. Meestal gaat het om wat subtielere tinten dan die van de narcissen en tulpen. Welke planten geslachten zijn dan interessant voor de “voorjaarstuin”?
Marcel de Wagt van de Kwekerij van opvallende vaste planten laat in de presentatie verschillende voorbeelden zien van interessante voorjaarsbloeiers. Hij besteedt ook aandacht aan bloeiende plantcombinaties. Met een beperkt aantal verzorgingstips kunnen zelfs mensen zonder groene vingers al vroeg genieten van hun tuin(tje).

de kwekerij van Marcel de Wagt

Dinsdag 8 november

Groei & Bloei Wageningen

Lezing: Vita en haar tuin; het verhaal van Sissinghurst Castle Garden

door Marie-José Mertens

Locatie:        Koetshuis Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94-A, Wageningen
Aanvang:    20.00 uur 
Entree:         gratis voor leden, niet-leden €3,00    

De romantische tuinen rondom Sissinghurst Castle Gardens behoren tot één van de beroemdste en meest invloedrijke Engelse tuinen van de 20e eeuw.

Het domein waar zich thans de beroemde tuin van Sissinghurst op bevindt, werd in de jaren dertig van de 20ste eeuw aangekocht door de schrijfster Vita Sackville West en haar echtgenoot Harold Nicolson. Het landgoed was op dat ogenblik in totaal verval, er was geen water, geen elektriciteit, ramen waren zonder glas en deuren waren verdwenen, het domein stond reeds sinds 1928 te koop en niemand was geïnteresseerd. Net die gehavende toestand trok Vita enorm aan. Ze was opgevoed in het grote ouderlijke kasteeldomein ‘Knole’ nabij Sevenoaks, maar kon omwille van haar ‘sexe’ geen aanspraak maken op dit erfgoed.., in Sissinghurst zou ze haar eigen droom realiseren.

Vandaag de dag getuigt het domein van een uitmuntende natuurlijke schoonheid en is het eigendom van de National Trust sinds 1967. De tuin bestaat in feite uit meerdere tuinen, alle compleet verschillend van stijl en gescheiden door sfeervolle muren of hagen. Een van de indrukwekkendste is de ‘White Garden‘, met zijn mooie combinaties van wit, grijs en groen en de sierlijke Wisteria venusta die er de pergola siert. Verder nog vele tuinkamers met o.a. een Cottage Garden met warme brandende kleuren zoals rood, oranje en geel en tal van bijzondere Erysimums (muurbloemen).ZATERDAG 29 OKTOBER IS ONZE LAATSTE OPENINGSDAG!


Tot nu toe hebben we een oktobermaand uit het boekje. Felle regenbuien wisselen elkaar af met fris zonnig weer en soms lijkt het zelfs op een nazomertje. Juist nu de grond nog warm is en weer vochtig, is het ideaal om te planten en te verplanten. Denk nu niet dat het net als bij het tuincentrum ‘einde plantseizoen’ is, want een echte kwekerij staat nu helemaal vol met planten. Sterker nog, de bedden worden dagelijks bijgevuld uit onze voorraad. Dat doen we niet voor niets, want voor 90% van het sortiment is het nu prima om te planten. Kwetsbare planten als Agastache, Gaura, Mexicaanse Salvia’s en dergelijke hebben we al in de foliekas gezet en zult u niet meer op de verkoopvakken aantreffen.
Nu wordt het eindelijk wat rustiger op de kwekerij, maar dat betekent niet dat je niet meer zou kunnen planten. Integendeel, de maanden september en oktober zijn voor 90% van het sortiment ideaal om te planten. We zetten de voordelen van een herfstplanting nog even voor u op een rijtje:
• De grond is vochtig en nog warm. De beworteling gaat nu heel snel. Kom daar in het voorjaar maar eens om.
• Aangieten na het planten hoeft nu niet. In het voorjaar kun je hier knap druk mee zijn.
• De plant sterft bovengronds af en kan zich helemaal richten op de beworteling.
• Je ziet wat je koopt. Veel planten bloeien nog. Het combineren en uitzetten gaat heel gemakkelijk.
• De voorraad is in deze tijd altijd groter dan in het voorjaar. Je zou kunnen zeggen dat het nu ‘oogsttijd’ is van vers opgepotte planten. Kijkt u voor de actuele voorraad onder het kopje “VOORRAAD PLANTEN ‘22” Deze lijst wordt elke WOENSDAG bijgewerkt.

HERFST IS DUS DE PERFECTE PLANTTIJD!

Een heel fijn weekend!

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders