Beste tuinliefhebber,

Nu we in de nazomer terecht zijn gekomen, de dagen wat minder warm zijn en na een paar flinke buien, zien onze tuinen er gelukkig weer iets beter uit.

Agenda

Donderdag 15 september

Lezing van Groei & Bloei Wageningen:

Winterharde tuinvarens, verrassen en verwonderen

Door Harry Roskam

Locatie:       Koetshuis Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94-A, Wageningen
Aanvang:     20.00 uur  
Entree:        gratis voor leden, niet-leden €3,00      

Iedere voorjaar weer opnieuw ontrollen zich de krullen van varens. En dat al honderden miljoenen jaren lang. En zeer waarschijnlijk zullen er nog vele honderden miljoenen jaren bij komen. Ver nadat de laatste mens het licht heeft uitgedaan op aarde. En niet ondenkbaar is dan, dat diezelfde mens de varens onbedoeld wellicht op andere werelden heeft geïntroduceerd om daar aan een nieuwe evolutie een bijdrage te leveren.

In tegenstelling tot de meeste zaadplanten is het “zaad” van varens, de spore, zo fijn dat het overal in de lucht mee zweeft en zich bv. ook op kleding vasthecht om daar later op een andere plek weer uit te vallen. Sporen van varens zijn zo klein dat ze met het blote oog nauwelijks te zien zijn en worden in   overweldigende hoeveelheden per plant geproduceerd. Van al die miljarden sporen komt maar een heel klein deel tot wasdom tot een echte volwassen varen. Maar ondanks zijn geringe afmetingen is ieder spoor een wondertje van vormgeving. Iedere soort heeft weer zijn eigen karakteristieke eigen vorm die alleen maar onder een sterke microscoop te zien is en daardoor kan meehelpen  aan de determinatie van een varenplant.

Varens komen, behalve op de polen, overal op aarde voor en hebben de meest bijzondere vormen aangenomen. Van millimeters groot tot tientallen meters hoog. Levend onder water tot in de droogste woestijnen. Groeiend in ijskoude tot soms zelfs in gloeiend hete gebieden. Met kleuren, niet alleen groen, maar soms ook rood tot pimpelpaars. Allemaal met eigen aanpassing aan de verschillende  milieus om te overleven. Vele soorten kunnen vaak ook nog in vele variaties voorkomen met de meest bijzondere bladvormen. Bij elkaar zo’n 25.000 soorten en variaties. En iedere dag worden er nog nieuwe soorten bij gevonden.

En wist u dat u sommige soorten ook kunt eten?

Fascinerende planten die in het Engeland van de negentiende eeuw een ware varengekte deden ontstaan, vergelijkbaar met de tulpengekte bij ons in de gouden eeuw. In mijn verhaal zal dit alles en nog veel meer de revue passeren. Wel zal ik in mijn verhaal me concentreren op de winterharde varens die we zeker met de huidige winters in onze tuinen kunnen gebruiken.

Dinsdag 4 oktober 

Workshop Bloemschikken door Wilma van Gunst

Wilma van Gunst Ekerlaan 4, Bennekom

Aanvang 19.00 uur

Het thema van de workshop is “Herfst”. Opgaven voor 15 september 2022 bij 

€14,50

Vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 2022

‘De Boschhoeve’ Kwekerij, tuin en theeschenkerij  Tableware & Flowers

van 10.00 – 17.00 uur.


Ook dol op Engelse serviezen en droomt u al jaren van een stijlvol gedekte (feest-)tafel? Dan bieden de serviezendagen van ‘De Engelse Serre’ van Tineke van der Maas (www.deengelseserre.nl) volop keus en inspiratie.In de grote schuur staat een uitgebreide en unieke collectie oude en antieke Engelse serviezen opgesteld. Er is veel keus uit botanische serviezen, het Sarah’s Garden servies van Wedgwood en serviezen voor de feestdagen.

Geheel complete serviezen zijn er te vinden voor uw feestelijke gedekte tafel of een high tea, maar ook losse onderdelen zijn te koop. Daarmee kunt u zelfs een nieuwe draai geven aan uw eigen servies. Want een originele mix van diverse soorten servies is helemaal van deze tijd.
Elke tafel kan bovendien worden aangekleed met tafellakens, servetten, glaswerk, bestek en kandelaars. Grote vazen en kannen met boeketten uit eigen tuin geven extra sfeer aan het geheel. Tineke voorziet desgevraagd van deskundig advies.

Verder kunt u in de schuur rondsnuffelen tussen de Franse brocante van De Boschhoeve, aangevuld met nazomerkransen, hortensiabloemwerk, kruidentoefjes en boeketten van Anke Pols. Susan Sieders en haar team maken jams en piccalilly, unieke kaarten en kleine cadeautjes van papier, vilt, wol of glas.

In de theeschenkerij kunnen bezoekers zich bij de koffie of thee laten verwennen met enkele Franse en Engelse lekkernijen.
De toegang is deze dagen gratis.

Nieuwe artikelen op onze website www.floralia-bennekom.nl:

  • Rozen stekken
  • Uw border een vogelvriendelijke bloemenzee
  • Akelei: nu zaaien – volgend jaar genieten van pastel kleurenpracht
  • Zelf hortensia stekken, zo doe je dat

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders