Beste tuinliefhebber,

Wat een prachtig najaar hebben we tot nu toe gehad. Voor de tijd van het jaar eigenlijk te hoge temperaturen, maar wat een kleurenpracht!

Deze keer begin ik met een enthousiaste mail van een van onze leden:

Ha lieve mensen van Floralia!
Wat bloeit er nog veel: ik zag  gisteren ( 12/11/22 )tijdens een wandeling rond Klarenbeek nog cichorei, cosmea, paardebloemen, siertabak enz.!
 En de vlijtige Liesjes, ( 2 in getal van de schoolplantjes), die naast mijn voordeur staan hebben al maanden volop gebloeid! En nog!!😊
De foto heb ik net genomen en het is zondag 13 november 2022!
Wilde ik even delen😉
Hartelijke groet,
Rineke van Ginkel🌹
 Foto even draaien😜
PS dit mag ook best in het krantje van Floralia hoor, zie maar….👍😃

Agenda

Woensdag 23 november 2022

Lezing: “Tuinieren op terras en balkon” georganiseerd door Groei & Bloei Ede

Locatie: De Open Hof, Hoflaan 2, 6715AJ  Ede
Datum: woensdag 23 november
Tijd: 14.30 – ca. 16.30 uur
Kosten: lid € 0, niet-lid € 3

Jan Beukhof heeft zelf een balkon en is daar regelmatig actief mee. Hij neemt je mee in zijn verhaal over keuzes, mogelijkheden en persoonlijke voorkeuren. Daarnaast tipt hij graag zijn stokpaardje aan.

Voorbeeld van een (groot) dakterras

Woensdag 23 november 2022

Workshop: Zaaien van koudekiemers georganiseerd door Groei & Bloei Wageningen

door Greet Steenhuis

Locatie:Veerstraat 93, Wageningen

Aanvang:   19.30 uur

Kosten:      leden €6,00,  niet leden €7,50

Opgave:     vóór 18 november via aanmeldingen(at)wageningen.groei.nl   o.v.v. workshop koudekiemers 

Het zelf zaaien en opkweken van tuinplanten is een leuke uitdaging. Maar wanneer is de beste tijd en hoe moet je zaaien voor het beste resultaat. Zaaien in november? Je zou het misschien niet denken, maar heel veel tuinplanten hebben een koude periode nodig om goed te kiemen. En dan niet in de koelkast leggen hoor, dat werkt niet. In deze workshop gaan we met meerdere zaden aan de slag. Je zult verrast zijn als het lente wordt!

Maandag 19 december

Bloemschikken met Wilma van Gunst, thema: Kerst

Locatie: Ekerlaan 4, Bennekom

Tijd: 19.00 uur tot 22.00 uur

Prijs:  € 14.50 Maximaal 15 deelnemers. Bij meer aanmeldingen wordt een extra middag belegd. Opgeven vóór 10 december a.s. bij

Woensdag 21 december

Kerstbakjes maken met Hanneke Pompe

Locatie: Gebouw De Ontmoeting in de kleine zaal

Emmalaan 1
6721 ET Bennekom

Prijs: € 2,50

Tijd: 20:00 uur – 22:00 uur

Deze avond is er weer gelegenheid om kerststukjes te maken van snoeiafval.

We waarderen het ontzettend dat we ook dit jaar weer groen mogen verzamelen in de tuin van één van onze leden; er zal dus wat basisgroen aanwezig zijn in de Ontmoeting. Verder kopen we vooraf een aantal hulpmiddelen in, zoals binddraad, oasis en sierelementen, en die kunt u die avond in de Ontmoeting voor een klein bedrag aanschaffen. We hebben een beperkt aantal simpele bakjes, maar zelf heeft u vast mooiere bakjes, schaaltjes, ornamenten e.d. in huis. Dus neem die mee om een mooie groendecoratie voor de kerst te maken.

Vergeet niet om zelf een draadtangetje, een snoeischaar en een mesje mee te brengen, want die zult u goed kunnen gebruiken om iets moois te maken. En als u zelf wat bijzonder groen heeft, is dat natuurlijk ook zeer welkom voor eigen gebruik, of voor het delen met anderen. Wij zijn benieuwd welke mooie stukken u dit jaar maakt: een stuk voor op tafel, op de schoorsteen, op de voordeur, voor uzelf, voor familie of bijvoorbeeld voor een buur of vriend die u graag een plezier doet.

Floralia zorgt weer voor begeleiding, koffie en thee, en glühwein met iets lekkers. Samen met u maken we er vast weer een fijne avond van. Wat inspiratie kunt u opdoen van een aantal stukjes die een aantal jaren geleden is gemaakt tijdens zo’n gezellige avond.

De kosten zullen geen probleem zijn: voor leden is deze avond gratis, van niet-leden vragen we een bijdrage van € 2,50 p.p.

Hanneke Pompe.

En het IVN wil ons graag helpen met in onze tuin.

Een natuurvriendelijke tuin in vijf online lessen

IVNProvincie Gelderland

17-SEP-2022 – Komende week begint de herfst! Het is de ideale tijd om je tuin om te toveren tot een welkome plek voor dieren, planten én jezelf. Wil je dat ook, maar weet je niet goed waar te beginnen? Volg dan de gratis online tuincursus van IVN Gelderland. Tuinvrouw Anne Wieggers helpt je in vijf korte videolessen op weg.

Wie volgend jaar een tuin vol leven wil, doet er goed aan nu te starten. Want in het najaar slaan nieuwe planten en struiken vaak goed aan. Ze profiteren van de nog lekker warme grond en alle regen. Maar waar begin je om je tuin biodiverser te maken? Want dat lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Beginner en gevorderde  

In de cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’ neemt tuinvrouw Anne Wieggers, bekend van het tv-programma Binnenste Buiten, je ‘virtueel’ aan de hand. In vijf online lessen van een half uur laat ze zien hoe je al met hele simpele dingen veel resultaat boekt – of je nou een beginner bent of al tuinervaring hebt. IVN Natuureducatie ontwikkelde de cursus op verzoek van provincie Gelderland, want natuurvriendelijke tuinen en balkons worden steeds belangrijker. Groen in de bebouwde kom is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het zorgt bijvoorbeeld ook voor verkoeling, houdt regenwater vast en verlaagt stress.

Een natuurvriendelijke tuin is goed voor de biodiversiteit, maar gaat ook hittestress tegen en is goed voor ons welzijn (Bron: IVN Gelderland)

Van grijs naar groen

Charlotte uit Arnhem (29) is een van zevenhonderd deelnemers die de cursus al volgde. “Ik wist wel iets, maar niet veel van tuinieren”, vertelt ze. Ze verhuisde dit jaar van een klein appartement zonder balkon naar een huis met tuin. Zo’n standaard tuin, zegt ze zelf: met een terras, een klein grasveldje en een border. “Ik keek naar de grijze tegels en dacht: hoe maak ik hier iets groeners van? Want ik leef graag duurzaam.”

Natuurvriendelijk tuinieren blijkt eigenlijk niet zo ingewikkeld. “Je moet vooral niet teveel willen ingrijpen. Uitgebloeide bloemen kun je in de winter laten staan, en bladeren veeg je gewoon in een verloren hoekje in plaats van ze in de GFT-bak te doen. Met een waterschaal zorg je snel voor voldoende drinken voor vogels én insecten.”

Je eigen tuin gaan snappen

De cursus leerde Charlotte om goed te kijken naar haar tuin. Bij de tweede les hoort de opdracht een ‘vlekkenplan’ voor je eigen tuin te maken. “Je gaat dan na: waar is er zon en waar schaduw, en kun je ergens de hoogte in met klimplanten? Ik ging zo beter snappen welke planten goed bij mijn tuin passen. Eerder kocht ik planten die bij het tuincentrum prachtig bloeiden, maar thuis vaak verpieterden. Niet gek natuurlijk, als ze niet passen bij de omstandigheden in je eigen tuin. Nu weet ik beter wat ik koop.”

Met de cursus leer je wat past bij de omstandigheden in je tuin (Bron: IVN Gelderland)

Meteen in de praktijk

Charlotte ging enthousiast aan de slag met de adviezen van docente Anne Wieggers. “Ik had een saaie muur, daar heb ik kamperfoelie bij gezet. In borders plantte ik inheemse soorten en ook veel bolletjes als voorjaarsbloeiers, zodat er al vroeg voedsel is voor insecten. Ik koop nu biologische planten van de lokale kweker, die zijn sterker en zonder gif.” De kers op de taart, vertelt ze, was de egel die zich vorige week liet zien. “Die zag ik hier eerder nog niet. Het kan toeval zijn natuurlijk, maar hij kwam uit de hoek bij de bladerhoop die ik maakte.”

Meedoen met de cursus

Wil je ook meer leven in je tuin? Meld je dan aan voor de cursus Aan de slag met een levende tuinJe schrijft je in en start meteen. De lessen kun je volgen op een moment dat het jou uitkomt. De lessen zijn ook interessant als je geen tuin of balkon hebt. Veel tips kun je gebruiken om bijvoorbeeld een geveltuintje te maken of een boomspiegel in de straat te verfraaien. Want alles helpt om de stad groener te maken!

Een groenere stad is hard nodig. Ook in tuinen liggen veel kansen om samen voor meer veilige plekken en voedsel voor dieren te zorgen. Daarnaast houden groene tuinen de stad koel bij hitte en droog bij hevige regenval. Provincie Gelderland stimuleert daarom de vergroening van steden en dorpen, zoals met deze cursus ‘Aan de slag met een levende tuin’.

Tekst: Provincie Gelderland i.s.m. IVN Gelderland
Foto’s: IVN Gelderland

Op natuuracademieonline.ivn.nl staan nog meer leuke online-lessen.

Dan is er een groep Bennekomse jongeren die onze aandacht vragen. Wellichtkunnen wij ze helpen.

World Servants Benekom

In juli 2023 gaat een groep van 26 Bennekomse jongeren met zes stafleden naar het dorpje Lobi in het oosten van Zambia. Motto is: bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander. In Lobi staat nu een schoolgebouw met slechts twee lokalen. De grote groei naar 300 leerlingen maakt uitbreiding met drie lokalen noodzakelijk. Voor het project is bijna € 100.000 nodig! De vliegtickets betalen we zelf. 

Dit jaar houden we tal van leuke acties, dus houd onze site www.worldservants.nl/bennekom in de gaten. De komende maand hebben we de volgende acties:

Op 19 november gaan wij voor de Oude Kerk (Dorpsstraat) oliebollen bakken. U kunt daar vanaf een uur of 10 komen genieten van verse oliebollen! U kunt de oliebollen ook laten bezorgen binnen Bennekom. De prijzen: zonder rozijnen €1 en met rozijnen €1,20 per stuk. Bestellen kan via www.WSBennekom.nl/oliebollenbestellen.

Vanaf 12 november gaan wij met de groep Sinterklaas een handje helpen. U kunt ons dan ook inhuren als piet of sint. Dit kan vanaf ongeveer €20, maar alle prijzen gaan in overleg. We kunnen bij huizen langskomen, maar ook bij bedrijven. Dus wilt u een leuke pakjesavond met sint, die u en uw kinderen nooit zullen vergeten? Om aan te melden klikt u op www.WSBennekom.nl/sinterklaas

Alvast bedankt voor uw hulp!

Eddy van Doorn, 06-42317212

Dit is weer genoeg informatie voor deze maand. Ik wens iedereen een fijne sinterklaastijd.

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders