Nieuw boek: de ontsloten tuin

Door Miranda Vrolijk -8 januari 2021

Uitgeverij Blauwdruk heeft een nieuw boek uitgebracht De ontsloten tuin.

Daarin leidt ecoloog en fotograaf Dennis Moet de lezer rond in de ’mooiste paradijselijke’ tuinen van Engeland en Nederland.

Door het bezoeken van de omsloten tuinen van Midden-Engeland werd Dennis Moet geïnspireerd om de West-Europese tuinkunst te onderzoeken. Hoe is onze omgang met de natuur door de eeuwen heen veranderd? En welke betekenis hebben planten voor ons, in tuinen, in de literatuur en in de beeldende kunst?

Hij neemt de lezer in De ontsloten tuin mee naar de ’mooiste, meest paradijselijke’ tuinen van Engeland en Nederland en doet verslag in woord en beeld. Hij laat daarnaast de filosofische en magische kanten van tuinen en planten aan bod komen. Zo laten zijn macro-foto’s de delicate anatomie van planten zien. Ook roept hij in zijn boek op om zorg te dragen voor de grootste collectieve omsloten tuin: de aarde zelf.

In de schoonheid van de omsloten tuinen in Midden-Engeland zag ecoloog en fotograaf Dennis Moet de weerspiegeling van het verloren paradijs. Het inspireerde hem tot een onderzoek naar de West-Europese tuinkunst. Hoe is onze omgang met de natuur door de eeuwen heen veranderd? En welke betekenis hebben planten voor ons, in tuinen, in de literatuur en in 
de beeldende kunst? 

Tuinen zijn intieme plekken die van oudsher met ziel en zaligheid worden gekoesterd. Hier ontmoeten mens en natuur elkaar, en schoonheid en nut. Op inspirerende wijze leidt Dennis Moet ons door enkele van de meest bijzondere paradijselijke en botanische tuinen in Engeland en Nederland. Zijn verslag is poëtisch en zinnenprikkelend. Met een schat aan kennis en rijk geïllustreerd laat hij ook de filosofische en magische kanten van tuinen en planten aan bod komen. Hij gaat in op wat planten ons vertellen en neemt ons mee in de verbeelding van bloemen in de kunst. Zijn macrofoto’s van gedroogde bloeiende planten tonen de delicate anatomie van bloemen.

De ontsloten tuin laat ons genieten van de rijke wereld van tuinen en planten. En het is een optimistische oproep tot actie, aan iedereen die begaan is met de leefbaarheid en de vitaliteit van onze collectieve omsloten tuin: de aarde.