Rond de start van het nieuwe seizoen, vrijdag 2 oktober, staat de teller van ’Meer bomen nu’ op 1.006.031 stuks bomen en struiken, verdeeld over 331.932 haagplanten, 649.790 stuks bosplantsoen, 18.264 laanbomen en 6.045 appel- en perenbomen. „We kunnen doorgaan naar 1,5 miljoen”, zegt Hanneke van Ormondt van Urgenda. Deze stichting heeft de campagne samen met Nationale Boomfeestdag, MeerGroen en Caring Farmers opgezet.

Het plantgoed is volgens Van Ormondt door kwekers geleverd, of het gaat om spontane zaailingen uit bos- en natuurgebieden. Kwekers hebben met name vruchtbomen aan de campagne verkocht, „voor een heel zacht prijsje” zei Van Ormondt . Het is wortelgoed dat in het voorjaar vanwege corona nog in de koelcel was blijven zitten.

De campagne stelt al het plantgoed gratis ter beschikking aan ’iedereen in Nederland’. „Het wordt gebruikt door bijvoorbeeld particulieren met een grote tuin, boeren die heggen en hagen langs akkers willen aanleggen, mensen die een voedselbos starten”, legt Van Ormondt uit. „Ook gaat er veel plantgoed naar mensen die willen onttegelen.” Ze benadrukt dat het plantgoed niet is bestemd voor bosaanleg. „Wij planten géén nieuwe bossen.”

Voor het kweken, leveren en toepassen van bosbouwkundig teeltmateriaal gelden EU-regels. „We doen alles netjes volgens de regels”, stelt André Wijnstra, voorzitter van de LTO-cultuurgroep bos- en haagplantsoen. „Ons uitgangsmateriaal komt uit geselecteerde opstanden en alles staat onder toezicht van Naktuinbouw.”

Bron:  Arno Engels