Komende week krijgt ons land te maken met strenge vorst met overdag maxima rond -5°C en in de nacht en ochtend tot -12°C. Het is daarom verstandig om vorstgevoelige planten en apparatuur in de tuin te beschermen.

Auga, specialist op gebied van waterpartijen en vijvers, waarschuwt voor schade aan pompen, filters, uv-c apparaten, fonteinen en pvc-leidingen. „IJs kan onherstelbare schade veroorzaken aan alles waar water doorheen stroomt, of in het water staat. De krachten van ijs zijn enorm.”

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen mogelijk, omdat de bedrijfs- en omgevingssituatie overal weer anders is:

-Pompen in bedrijf houden, stromend water bevriest moeilijker;
-Toerental regelbare pompen verhogen, sneller stromend water bevriest minder snel;
-Apparaten en systemen isoleren, beschermen tegen directe windinvloeden;
-Bijverwarming plaatsen;
-Hele systeem aftappen als kans op bevriezing te groot is;
-Vijverpompen en fonteinen uit het water nemen, droog en vorstvrij opslaan.

Buitenkranen en watertonnen

Denk ook aan buitenkranen, vorstgevoelige apparatuur in de buitenkeuken en watertonnen. Indien mogelijk buitenkranen aftappen en watertonnen leeg laten lopen. IJsvorming in de regenton kan ervoor zorgen dat deze uit elkaar klapt. Blaas beregeningsinstallaties door met een compressor.

Buitenkranen kun je aftappen om vorstschade te voorkomen.

Planten beschermen

Planten in potten kunnen bevriezen. Met name niet-winterharde planten kun je indien mogelijk in een beschutte ruimte zetten zoals een schuur of garage. Vorstgevoelige bomen zoals kleine olijfbomen, laurierbomen, oleanders en palmboompjes kun je het beste met een speciale thermo-hoes beschermen tegen de kou, of anders met jute of vliesdoek. Vooral de combinatie vorst en harde wind kan funest zijn voor bomen en planten.