Zandgrond

Zit je op zandgrond dan heb je over het algemeen de meeste problemen met het aanslaan van de beplanting. Als je namelijk niet voldoende sproeit, kunnen de planten makkelijk uitdrogen.

brem zandgrond   ooievaarsbek zandgrond
Brem en Ooievaarsbek

Vasthouden van vocht

Het is verstandig om zandgrond te verrijken met organische stof en eventueel wat klei erbij en dat goed mengen zodat het water en voedingsstoffen vasthoudend vermogen groter wordt. Als je kunstmest strooit op zand en het gaat flink regenen, dan zullen planten niet veel hebben aan deze voedingsstoffen, want ze al zijn uitgespoeld voor dat de planten er wat mee kunnen doen.

ezelsoor    oesterplant
Ezelsoor en Oesterplant

Beregenen van zandgrond
Op zandgrond zullen diepwortelende bomen het fantastisch naar hun zin hebben. Bomen zoals de Berk en de Eik. Kijk maar eens naar de heidegebieden. Bomen die het daar goed doen, zullen het in jouw tuin ook goed doen.

TIP: Kijk eens in de omgeving!
Als je in de omgeving kijkt welke planten het goed doen, dan kies je daar het sortiment uit voor je eigen tuin of gebruik je die kennis in ieder geval als basis. Dan zal je een groep heesters, bomen en vaste planten krijgen die het ook uitstekend zullen doen op jouw zandgrond.

 rode valeriaan zandgrond Rode Valeriaan

Vooral zonnige plekjes op zandgrond verdienen aandacht, omdat die extra droog zijn. Eigenlijk is zandgrond de enige grondsoort waarbij ik vind dat het zin heeft om een beregeningsinstallatie aan te laten leggen. Voor klei- en veengrond geldt dat over het algemeen de Nederlandse zomers nat genoeg zijn. Alleen het eerste en tweede jaar moet er gesproeid worden om ze goed op gang te krijgen.

erwtenstruik Erwtenstruik

10 vaste planten voor zandgrond

1- Acanthus mollis – Oesterplant
2- Anaphalis triplinervis – Siberische edelweiss
3- Caragana arborescent – Erwtenstruik
4- Centranthus rubber – Rode valeriaan
5- Cytisus scoparius – Brem
6- Erigeron ‘Dunkelste Aller‘ – Fijnstraal
7- Geranium himalayense – Ooievaarsbek
8- Iris germanium – Baardiris
9- Lavatera ‘Barnsley‘ – Struikmalva
10- Stachys byzantijns – Ezelsoor

Ron Dikken