Als je het hebt over Orchideeën dan kennen de meeste mensen deze in de vorm van huisorchideeën. Dat is eigenlijk best jammer, want er zijn ook een groot aantal Orchideeën geschikt voor in de tuin. Velen zijn winterhard en verdragen tot 20 graden onder nul, en sommige zelfs tot 30/40 graden onder nul. Ze beschermen zichzelf door in de winter onder de grond te blijven.
Bloeitijd van Orchideeën is van April tot Juni. Orchideeën plant je het beste in oktober of november. Ook zijn Orchideeën goed in potten/bakken te houden in de tuin of op het balkon.
Er zijn inmiddels vele soorten te vinden in Nederlandse tuinen, die goed gedijen.

Habenaria. 

Het is één van de grootste orchideeëngeslachten. Je hebt wel 700 soorten De knolletjes zijn niet winterhard en moeten droog overwinteren.

CypripediumVrouwenschoentje.

Dit is de koning van de winterharde orchideeën. De meeste rassen kunnen met gemak temperaturen van -25°C aan, voor sommige soorten is dat zelfs niet koud genoeg. Deze orchidee komt alleen maar voor op het Noordelijk Halfrond, in Noord-Amerika en Noord- en Zuidoost-Azië. Er is zelfs één Europees ras, de Cypripedium Calceolus, deze is beschermd en geniet bijvoorbeeld in Groot Britannië continue bewaking met camera’s. Hij bloeit in April-Juni. Hoogte 30-70cm, en staat het liefst op een schaduwrijke plaats.


BletillaAardorchidee.  

Dit is een van de oudste soorten. In de volle grond overwinteren ze goed. Bloemkleur: wit, lila, purper, roze, geel. Geschikt voor bosachtige tuinen, aan de bosrand, serre, en in potten op het terras.


Dactylorhiza; Handekenskruid.

Deze tuinorchideeën zijn gemakkelijk onderling te kruisen. De meeste variëteiten groeien het best op vochtige of zelfs op zeer natte standplaatsen.


Pleione. 

Van oorsprong komt de Pleione voor in Zuidoost-Azië, er zijn maar een 15-tal wilde variëteiten van deze soort bekend. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn. In het wild vindt men ze op rotsbodems met wat humus houdende holtes.

SpiranthusSchroeforchis. 

Deze Herfstschroeforchidee komt voor in Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika, Kaukasus en Noord-Iran.

Calanthe

De ongeveer 188 soorten komen oorspronkelijk uit Oost- en Zuid-Azië, Midden-Amerika, tropisch Afrika en Australië. Sommige soorten zijn bladverliezend en hebben een wortelstok met een bebladerde centrale stengel. Andere soorten behouden hun blad en hebben vrij grote schijnknollen.

Epipactis.

De Epipactis komt alleen op het noordelijk halfrond voor. De soort die het meest voorkomt, is de Breedbladige Wespenorchis (Epipactis helleborine). Veel mensen hebben een bepaald beeld van hoe een orchidee eruitziet; de bloem van de Epipactis sluit nog het best aan bij dit beeld.

Gespecialiseerde kwekers voor tuin Orchideeën zijn:

–  Judith Prins: https://judithprinstuinorchidee.nl/

Eén week per jaar houdt ze open dag, zie voor data hierover de website.

–  https://gardenorchid.com/

Voor een mooi assortiment tuin Orchideeën

Wilma Vos de Wael – van Gunst