Nieuwsbrief mei 2022

Door: Ingrid Boenders

Beste tuinliefhebbers,

De busreis naar Gardenista is inmiddels volgeboekt, er staan zelfs mensen op de wachtlijst.

Maar u kunt natuurlijk ook op eigen gelegeheid gaan. Gardenista wordt gehouden op de prachtige Historische Buitenplaats Den Alerdinck.

Gardenista is op het landgoed te gast voor haar 2e editie van 25 t/m 29 mei.

Openingstijden

van 09.30 tot 17.00 uur
De dagkassa opent om 09.15 uur

Verdere informatie vindt u op gardenista.nl

Vergeet u zich niet aan te melden voor de busreis naar de Floriade!!!

Dinsdag 21 juni 2022

Busreis naar de Floriade Expo 2022: “Growing Green Cities”   in Almere

Georganiseerd door Groei & Bloei Wageningen i.s.m. Floralia en Groei & Bloei Ede

Vertrek:         09.00 uur van busstation Wageningen en

          09.15 uur vanaf de parkeerplaats bij de kerk, Krulweg Bennekom.

Terugreis:     aankomst Bennekom plm. 18.00 uur, aankomst Wageningen plm. 18.15 uur

Kosten:         ca. € 45,- p.p., incl. entree,  per lidmaatschap mag 1 introducé mee.

Opgave:        vóór 14 juni via    o.v.v. Floriade 2022 en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454  t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en Floriade 2022 Pas na betaling is uw opgave definitief.

Voor meer informatie:    www.floriade.com


In onze wereld waar natuur vaak plaats moet maken voor beton, glas en staal, is de tuinbouw de sleutel naar een leefbare wereld. In onze ogen zijn de mensen van de tuinbouw, van de hovenier tot de aspergeteler, tot technicus in de kas, superhelden. En deze helden geven we het podium tijdens Floriade Expo 2022.

Eens in de tien jaar komen alle groene grootheden bijeen gedurende deze wereldtuinbouwtentoonstelling. Van over de hele wereld verzamelen zich experts die groene oplossingen presenteren die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Er valt van alles te zien, te ruiken en te proeven op de Expo! Voor meer informatie:    www.floriade.com
Ook Groei&Bloei zal op de Floriade aanwezig zijn op een perceel met Tiny houses en bijpassende duurzame tuinen. Zeker de moeite waard om onze 150-jarige vereniging te gaan bezoeken.
Dus meld je aan voor de bus, lekker makkelijk, en genieten.

Zaterdag 18 juni OpenTuinenDag Wageningen

Van 10.00 uur tot 16.00 uur openen een tiental tuinen in Wageningen de toegang voor bezoekers.

Entree is gratis

Meer informatie over de deelnemende tuinen volgt later op www.wageningen.groei.nl en in de nieuwsbrief van Groei & Bloei Wageningen.

Twee leuke uitjes, een vandaag en een morgen in de buurt:

ZATERDAG 14 MEI 2022 VAN 10:00 – 16:00

Doesburgermolen Markt

Doesburgermolen

Heel gezellige kleinschalige markt rondom de molen, die bezichtigd kan worden, in de prachtige Doesburger Eng in Ede. Natuurlijk zijn wij er weer bij met o.a. onze prachtige collectie plaids van alpacawol en nu ook met plaids van katoen. Verder worden er streekproducten verkocht maar ook gerookte forel, tuinplanten enz. Graag tot ziens!

Adres: Doesburgermolenweg 2, 6718 TR Ede

Zondag 15 mei

Arnhem Groen Markt: Vier het nieuwe tuinseizoen

Volop groene inspiratie tijdens de Arnhem Groen Markt

 
Vier zondag 15 mei de lente op de Arnhem Groen Markt bij bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek.
Op deze gezellige markt vind je alles voor tuin en balkon, zoals (fruit)bomen, zaden, biologische bijen- en vlinderplanten, moestuinproducten en informatie over groene daken en regenwateropslag.
 
Koop honing bij de imker, laat een tuinschets maken, ontdek toffe lokale initiatieven en proef heerlijke, lokaal geproduceerde producten als jams, marmelades en cakes.
Voor kinderen is er ook van alles te doen en ontdekken, zoals knutselen met IVN Natuur-educatie Arnhem, waterdiertjes vangen in de Sint Jansbeek met Natuurcentrum Arnhem en je schitterend laten schminken door Paola Design.

Bezoek de Witte Watermolen Speciaal ter gelegenheid van Nationale Molendag op 15 mei kun je een bezoek brengen aan De Witte Watermolen.
De molen is een van de oudste gebouwen van Arnhem en maalt al koren sinds de 15e eeuw.
De ambachtelijke meelproducten van de Witte Watermolen zijn te koop op de markt.

Proef, beleef en vier de lente op 15 mei in Sonsbeek.

Wanneer

Zondag 15 mei 2022
11:00 – 16:00 uur

Waar

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek
Zypendaalseweg 24A
6814 CL Arnhem

Kosten

Gratis entree

Informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met
Sanne Blok, coördinator Groen Arnhem,
 / 06-22608309.
www.groenarnhem.nl
www.arnhemklimaatbestendig.nl

Maai mei niet en tover je gazon om tot een bijenparadijs!

Maai mei niet. Het klinkt zo simpel en eigenlijk is dat het ook. Laat je gras juíst groeien, je doet er de natuur een heel groot plezier mee. Overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België en nu ook in Nederland: Maai Mei Niet. Met dit project wordt opgeroepen om de hele maand mei (een deel van) je gazon niet te maaien. Wie je hier blij mee maakt? Bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Tover je gazon om tot een bijenparadijs!

“Alle gazons in Nederland staan gelijk aan 11.000 voetbalvelden.
Als we die niet maaien, dan creëren we samen een gigantisch bijenbuffet!” – Maai Mei Niet Nederland

Doe mee

Maai Mei Niet is de meest simpele actie allertijden, want je hoeft er letterlijk niets voor te doen: steek je handen vooral niet uit de mouwen, laat je grasmaaier staan en doe iets goed voor de bijen! Je krijgt er een bloeiend grasveld en dankbare bijen en andere insecten voor terug. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch?

Creatief met gras

Wild gras met bloemen is mooi voor het oog én goed voor de insecten. Maai bijvoorbeeld een pad door je bloemenweide, laat blokken gras in je gazon staan of maai in bogen of cirkels. 

Adinda van Kuijk   https://www.rootsmagazine.nl/

Wat heb je aan naaktslakken?

planten & tuin 

Marloes Blom                15-03-2022 09:00:28

Ze zijn geduchte vijanden van de meeste tuinbezitters – maar ze hebben zeker nut. Voor egels vormen ze bijvoorbeeld een heerlijk maaltje… In het boek ‘Hebben bijen onkruid nodig’ vertellen de Britse tuinexperts Gareth Richards & Holly Farrel je alles over (goede en slechte) naaktslakken. Wij mochten het delen. Ze hebben tentakels, slijm, tienduizenden tandjes en een feilloos instinct om de malste en teerste blaadjes van jonge plantjes te vinden. De naaktslak klinkt als de ideale vijand. Maar is hij wel zo slecht als we denken? En zijn alle soorten even slecht? Geloof het of niet, maar de meeste naaktslakken zijn goed voor de tuin. De meeste eten juist geen levende planten. Het zijn de schoonmakers van de natuur en ze ruimen allerlei tuinafval op. Slechts enkele soorten hebben het op levende planten gemunt, en enkele soorten eten ook andere slakken. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen in de diervriendelijke tuin. Slakken zijn harde werkers. Je zou ze de schoonmaakploeg van de natuur kunnen noemen. Er zijn verschillende soorten naaktslakken – in het Verenigd Koninkrijk komen er zo’n veertig soorten voor. De meeste zijn volkomen onschadelijk en vreten zich een weg door dood of stervend plantenmateriaal. Zo brengen ze voedingsstoffen terug in de bodem en maken ze die toegankelijk voor planten. Slakken in de composthoop zijn juist prima. Slecht een paar soorten zijn schadelijk in de tuin. Maar zelfs die hebben zo hun goede kanten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, eten ze ook onkruid. Het valt de meeste mensen alleen niet op dat jonge onkruidjes verdwijnen. Ze zijn ook een belangrijke voedselbron voor dieren, zoals egels, vogels en padden.Geen echte veganisten Je zou misschien denken dat naaktslakken uitsluitend plantaardig voedsel eten, maar ze lusten veel meer dan je jonge slaplantjes alleen. Sommige zijn detrivoren (aaseters die alles eten, van gevallen bladeren tot dode dieren en uitwerpselen), herbivoren (planteneters) en sommige zijn zelfs omnivoren en carnivoren, die graag een andere slak verorberen. Slakkenkorrels of niet? Het probleem met slakkenkorrels is dat ze alle slakken doden, zelfs de nuttige die alleen geïnteresseerd zijn in je tuinafval. De korrels kunnen ook giftig zijn voor andere dieren, zoals egels en vogels. Als je ze gebruikt, wees dan voorzichtig.

Goede en slechte slakken

  1. Grote aardslak of tijgerslak (Limax maximus) Dit is de superster onder de naaktslakken. Deze slak met zijn hippe stippen verslindt elke andere slak die zijn pad kruist, en soms zelfs huisjesslakken. Leven en laten leven.
  2. Spaanse wegslak (Arion vulgaris) Deze slak kan wel 15 centimeter lang worden en heeft de bijpassende eetlust. De kleur varieert van licht oranjebruin tot chocoladebruin. Het verschil met andere soorten is soms moeilijk te zien. Deze slak eet nagenoeg alles.
  3. Groene aardslak (Limacus maculatus) Eet voornamelijk schimmels en algen en draagt bij aan de recycling van voedingsstoffen. Hij is dus een bondgenoot van de tuinier. Behalve als hij honden- of kattenbrokken ruikt. Dan gaat hij soms over de schreef.
  4. Gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum) Een veelvoorkomende slak die soms de nodige overlast kan veroorzaken. De kleur varieert van bijna wit tot bijna zwart. Valt op door zijn donkere vlekken en melkwitte slijm.
De grote aardslak | iStock

Hebben bijen onkruid nodig? Handige tips voor groener tuinieren

Nooit eerder waren onze tuinen zo belangrijk voor het dierenleven als nu. Dit boek laat zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van je tuin, zowel voor jezelf als voor de planeet. Bijen, vogels en vlinders zijn meer dan ooit van onze tuinen afhankelijk. De natuur beperkt zich niet tot reservaten of natuurgebieden. Iedereen met een tuin, of wat voor buitenruimte dan ook, kan iets doen. Dit boek staat vol fascinerende weetjes, eenvoudige tips en betaalbare ideeën om ecologisch verantwoord te tuinieren. Gareth Richards is hovenier, redacteur van de website van de RHS en freelanceschrijver. Hij is gek op tuinen en volkstuintjes. Zijn grote liefdes zijn diervriendelijk tuinieren, bijen en kippen houden, en het kweken van groenten en fruit. Holly Farrel is opgeleid bij de RHS Garden Wisley. Ze schrijft voor (tuin-)tijdschriften en schreef diverse tuinboeken. Eerder verschenen in deze serie: ‘Hoe help ik de dieren in mijn tuin’ en ‘Tuinmysteries’ Gareth Richards & Holly Farrel | Hebben bijen onkruid nodig? | KNNV | € 24,95 | Meer info & bestellen via knnvuitgeverij.nl of je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST GARETH RICHARDS & HOLLY FARREL | BEELDEN PIXABAY (HEADER) | iSTOCK

“De paardenbloem heeft een imagoprobleem”

Daniël Mulder DNIEL MULDER14 APRIL 2022

Weilanden vol paardenbloemen worden zeldzamer en dat is zonde, vindt plantenkenner Karst Meijer, want ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit. “Weidevogels zoals de grutto kunnen niet zonder de paardenbloem”, stelt hij. Om de plant in het zonnetje te zetten, organiseert hij De dag van de Paardenbloem. 

Op een tafel in het Herbarium Frisicum in Wolvega ligt een flinke bos gedroogd plantenmateriaal. “Het komt uit een muur van een tweehonderd jaar oud landhuis waar het is gebruikt als isolatiemateriaal”, vertelt botanist Karst Meijer enthousiast. “Dat gras moet van een hooilandje uit buurt van het landhuis zijn gekomen, dus dat zegt iets over welke planten er toen groeiden.” Dan droogjes: “We moeten alleen nog even uitpluizen welke soorten het zijn.”

Meer dan 120 soorten insecten zijn dol op paardenbloemen, bijvoorbeeld deze citroenvlinder. Foto: Ernst Kremers

Het Fries Herbarium is gevestigd in een voormalig schoolgebouw en er liggen meer dan 150.000 gedroogde planten opgeslagen. De collectie – de grootste privéverzameling van Nederland – is opgezet door Meijer. Hij is tuinontwerper van beroep en daarnaast doet hij onderzoek naar planten, met name paardenbloemen en bramen. Als 12-jarige raakte hij in de ban van planten. Hij was begin twintig toen hij de hele Nederlandse flora kende en een nieuwe uitdaging zocht. “Ik dacht: wat zijn moeilijke soorten en waar valt nog veel te ontdekken? Bramen dus én paardenbloemen.”

Ordinaire plant

Meijer is ook de bedenker van de Dag van de Paardenbloem, gehouden op de laatste zondag van april. Dit jaar is op zondag 24 april de 3e editie. Doel van de dag is om de paardenbloem uit het verdomhoekje te halen en om mensen te laten beseffen hoe belangrijk de plant is voor de biodiversiteit. Best lastig beaamt hij, want een paardenbloem heeft niet zo’n exotische uitstraling als bijvoorbeeld de orchidee.

Bedauwde pluizen van paardenbloem. Foto: Edwin Giesbers

Hij vervolgt: “Iedereen kent de paardenbloem, maar niemand weet er iets van. Zelfs natuurbeheerders zeggen dat er genoeg zijn. Als ik mensen vertel dat ik onderzoek doe naar paardenbloemen, beginnen ze vaak te lachen. Paardenbloemen, wat is daar nu interessant aan! Of ze zeggen dat paardenbloemen geen echte soorten zijn. Ze hebben er ook een hekel aan, ze vinden het een ordinaire plant.

Mensen willen vooral geen paardenbloemen, want die zitten maar met de lange penwortels vast in het gazon. En boeren moeten er ook weinig hebben. Want waar een paardenbloem groeit, kan geen gras groeien voor de koeien. Je kunt rustig zeggen dat de paardenbloem een imagoprobleem heeft.”

De moeraspaardenbloem is een zeldzame soort. Foto: Karst Meijer

Dag van de Paardenbloem

De Dag van de Paardenbloem wordt voor de 3e keer gehouden. Het is altijd op de laatste zondag van april, dit jaar is dat zondag 24 april. Je kunt die dag mee op een excursie in het veld. De excursies worden verzorgd door paardenbloemexpert Karst Meijer. Om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van de plant kun je die dag foto’s van paardenbloemen plaatsen op Facebook en Instragram onder de noemer #dagvanpaardenbloem2022.

De complete reportage over paardenbloemen lees je in de Roots van april. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.” 

Voor deze maand is het weer genoeg!

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders

Scroll naar boven