Nieuwsbrief april 2022

Beste tuinliefhebber,

Deze maand is er weer genoeg op de agenda!

Agenda

Dinsdag 12 april 20.00 uur

Lezing:    Gelukkig er zijn eenjarige planten! door Wim Grimme 

Locatie:

Koetshuis Belmonte Arboretum, Gen. Foulkesweg 94-A, Wageningen 

Aanvang:     20:00 uur 

Entree:         €3,-, leden gratis 

Deze lezing zal u de weg wijzen naar een goed resultaat van zelf zaaien en opkweken van eenjarige planten, met tips over:  

  • Zaaidiepte.
  • Kiemingstemperatuur. 
  • Licht- of donkerkiemers. 
  • Koudekiemers. 
  • Zaadbewaring en grondsoorten  

Naast deze belangrijke gegevens krijgt u ook een kijkje in het enorme sortiment eenjarige planten of planten die eenjarig geteeld kunnen worden. 

Wat dacht u van Venedium fastuosum, Argemone, Cuphes ilaea, Gaillardia pulchella en Hibiscus trionum, allemaal zelf te kweken en zo vaak zie je deze planten niet. 

Tuinliefhebbers, een avond voor jullie, komen dus. 

Woensdag 27 april

Koningsmarkt

Vanaf 12:00 uur tot 17:00 uur is er de Koningsmarkt op het marktplein, met daarbij horeca die verzorgd wordt door Bennekomse ondernemers.

Ook Floralia heeft dit jaar weer een kraam. Op het Marktplein moet u dus zijn voor het ruilen van uw stekken en zaden. Komt allen tuinliefhebbers!

Woensdag 4 mei organiseert Groei & Bloei Wageningen een Middagexcursie naar de tuin ‘In de Boomgaard’ van Marieke Nolsen.

Aanvang 13.30 uur.

Kosten € 3,= voor leden en € 6,= voor niet-leden.

Opgeven vóór 27 april via    o.v.v. excursie de Boomgaard. Daarbij ook vermelden: ik heb al vervoer / er kunnen …. personen meerijden / ik wil graag meerijden.

Zaterdag 7 mei is er Open Dag in de Orchideeënkwekerij van Judith Prins.

In verband met carpoolen opgeven bij Wilma. 

Dinsdag 10 mei is de Algemene ledenvergadering Floralia met een lezing van Jessica Koomen.

Deze vergadering wordt gehouden in de tuin van Maupertuus, Ekerlaan 4 te Bennekom.

Zie verder in de Uitnodiging voor de Jaarvergadering.

Woensdag 25 mei

Dagtocht naar Gardenista:  de bus moet vol!

Woensdag 25 mei gaan we met de bus naar de prachtige Historische Buitenplaats Den Alerdinck vlakbij Zwolle om te gaan genieten van het groene festival Gardenista van Groei&Bloei, dat 150 jaar bestaat. We hebben 2 opstapplaatsen: Wageningen en Bennekom. Mocht je denken: “ik heb niemand om mee te nemen en zo’n hele dag alleen rondlopen lijkt me maar niks”, dan kunnen we in de bus ook koppels maken, wat vaak verrassend uitpakt. Er is van alles te beleven!
Op het terrein zijn vele soorten modeltuinen te bekijken, bloemparades, en exposities van kunstobjecten. Er staan kwekers, hoveniers, groenorganisaties en stands met groenbenodigdheden en er zijn live bloemschikdemonstraties en competities. Moestuiniers laten je proeven van eetbare bloemen. Tussentijds kan je uitrusten op een van de terrasjes met muziek.
In het Koetshuis vindt het lezingen- en workshopprogramma plaats. En bijzonder is dit jaar dat je ook een kijkje kunt nemen in het huis dat deels wordt opengesteld voor het publiek. Alle programma-info op: www.gardenista.nl

Voor slechts 25 euro incl. bus, entree, arrangement koffie/thee/gebak kan je dus de hele dag genieten van zoveel groengeluk.  

Geef je op via een mail naar o.v.v. Gardenista 2022 en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en Gardenista 2022. 

Locatie: Havezate Den Alerdinck, Den Alerdinckweg 1, 8055 PE Laag Zuthem bij Zwolle
Vertrek: 09.00 uur van busstation Wageningen
Vertrek: 09.15 uur vanaf de parkeerplaats bij de kerk, Krulweg Bennekom.
Terugreis: aankomst Bennekom ca. 17.00 uur, aankomst Wageningen ca. 17.15 uur

Vanaf 14 april t/m 9 oktober 2022 is Almere het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Je ontdekt hier oplossingen die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. En je geniet van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit. Floriade vindt slechts één keer in        de 10 jaar plaats, dus mis het niet en ga mee met onze busreis!

Dinsdag 21 juni 2022

Busreis naar de Floriade in Almere

Georganiseerd door Groei & Bloei Wageningen i.s.m. Floralia en Groei & Bloei Ede

Vertrek:         09.00 uur van busstation Wageningen en 09.15 uur vanaf de parkeerplaats bij de kerk, Krulweg Bennekom.

Terugreis:     aankomst Bennekom plm. 18.00 uur, aankomst Wageningen plm. 18.15 uur

Kosten:         ca. € 45,- p.p., incl. entree,  per lidmaatschap mag 1 introducé mee.

Opgave:        vóór 14 juni via    o.v.v. Floriade 2022 en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454  t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en Floriade 2022

Ook Groei&Bloei zal met een stand aanwezig zijn.

Voor meer informatie:    www.floriade.com

Tuinkeuringen 2022

Dit jaar gaan wij de voortuinen van Bennekom weer keuren. De enthousiaste tuinkeurders gaan twee aan twee op pad. Bennekom hebben we in zes wijken verdeeld. Er zijn twee keuringen: de eerste begin juni en de tweede begin augustus. In die weken kunt u de tuinkeurders met een Floralia-hesje aan voor uw tuin zien staan en kijken. Eventueel worden er foto’s gemaakt.

De tuinen worden beoordeeld op drie vlakken:

1. de algemene indruk. Spreekt de tuin aan. Is er balans in verhouding, structuur, vorm en plaats van de planten. Is het een sfeervolle of een natuurvriendelijke tuin.

2. de kleurtoepassingen in de tuin, afstemming van kleur en structuur van bloem en blad.

3. het onderhoud van de tuin. Het hoeft niet altijd stak en aangeharkt te zijn. Ook rommelhoekjes kunnen heel goed werken.

Er worden alleen voortuinen gekeurd die vanaf de openbare weg te zien zijn. Helaas, mooie tuinen achter een haag doen niet mee.

Als uw tuin na de eerste keuring genomineerd is, krijgt u een aanmoedigingskaart in de bus. Na de tweede keuring blijven er uiteindelijk 12 tuinen over die genomineerd zijn voor de prijzen die uitgereikt worden op een speciale avond.

Weet u een tuin van een vriend, buur of familie in Bennekom die volgens u beslist een nominatie verdient, geef het ons dan door via . Dan geven wij die tuin extra aandacht.

Toch weer eens een gedicht, deze keer van de Tuinscheurkalender.

In het voorjaar

wijdvertakte boom

bloost bloesem

ademt zachtheid

tot roze regen valt

hij staat in

ontwaakte grond

waar alles zich

met kracht en vuur

naar boven richt.

Freda Kamphuis

FREDA-S-BLOG.BLOGSPOT.COM

Gardenista 2019

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders