Beste tuinliefhebber,

Na een vochtig voorjaar, hebben we nu te maken met een gortdroge periode. Vorig jaar hebben we al gemerkt dat het een flinke uitdaging is om onze tuin er een beetje florissant te laten bij staan. En dat terwijl in deze tijd juist de tuinkeurders op pad zijn door Bennekom.

In de nieuwsbrief van Gardernersworld magazine kom ik de volgende tips tegen die ons kunnen helpen de droogte het hoofd te bieden.

Afwaswater hergebruiken

Foto: Tina Dawson (via Unsplash)

Hetzelfde geldt voor afwaswater als je biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruikt. Wel wil je dan voorkomen dat je (grote) etensresten meegiet.

Kookwater gebruiken voor je planten

Foto: Mor Shani (via Unsplash)

En kookwater van pasta, eieren of aardappelen? Nooit door de gootsteen gieten, maar apart houden. 

Geef efficiënter water

Het water dat je dan wel gebruikt in je tuin, kun je maar beter zo efficiënt mogelijk inzetten.

Maak een gietrand rondom planten

Houd er rekening mee dat je beter water kunt geven direct bij de wortels, dan van bovenaf. Hiervoor is het verstandig om een gietrand te maken rondom de stam van de plant. Als je dan water geeft, blijft het in de buurt van de plant, en zakt het rustig naar beneden – in plaats van dat het wegstroomt. 

Liever minder vaak, maar meer water geven

Geef je planten in de vollegrond liever in één keer veel water, dan af en toe een beetje. Daarmee voorkom je dat het water vroegtijdig verdampt, nog voor het de wortels van de plant bereikt. Hiermee voorkom je ook dat planten onnodig ondiep gaan wortelen, omdat er altijd genoeg water voorhanden is. Als ze dieper wortelen, omdat ze op zoek moeten naar water, kunnen ze een periode van droogte ook beter aan.

Gebruik olla-potten in je tuin

Olla-potten zijn terracotta kruiken die je ingraaft in een pot of border. Je vult de kruik met water, en sluit hem dan af. Vervolgens geeft de pot geleidelijk aan water af aan de omgeving, doordat het van poreus materiaal gemaakt is. Is de grond vochtig genoeg, dan komt er geen extra water vrij. Water verdampt minder snel door het gebruik van olla-potten, en het komt direct bij de wortels van planten terecht. Als alternatief kun je terracotta ‘punten’ gebruiken, waar je een fles water ondersteboven in kunt zetten.

Olla-potten kun je ook gemakkelijk zelf maken van terracotta plantenpotten. Wat je nodig hebt: twee potten van dezelfde maat, een scherf en aquariumkit. Gardeners’ World-hoofdredacteur Anne legde bij BinnensteBuiten uit hoe je zelf een olla-pot maakt. Bekijk het filmpje op Youtube.

Jonge planten, zaailingen en stekken geef je voorrang bij het water geven, net zoals planten die zichtbaar last hebben van de droogte. Planten in potten en bakken drogen sneller uit, en bomen en struiken die je pas geplant hebt hebben ook veel water nodig. 

Weet dat bloemen minder nectar produceren in droge perioden. Als je water blijft geven, help je dus ook bijen en andere bestuivers. Dit kun je ook meenemen in je prioriteitenlijstje. 

‘s Avonds water geven

Overdag verdampt water sneller dan ‘s avonds. Geef dus bij voorkeur ‘s avonds water. Of als dat niet lukt: ’s ochtends heel vroeg bij zonsopkomst.

Zo heeft je tuin minder water nodig

Behalve zuiniger omspringen met je water en efficiënter geven, kun je er ook voor zorgen dat je tuin minder water nodig heeft. 

Mulchen voor een betere vochthuishouding

Door je tuin te voorzien van een laag mulch, houdt de grond vocht beter vast en droogt hij minder snel uit. Hiervoor kun je bijvoorbeeld compost gebruiken. Zelf compost maken is sowieso een geweldige manier om groenafval te recyclen (en het kan ook in een kleine tuin). Soms kun je ook bij het afvalbedrijf van je gemeente gratis compost ophalen, dat gemaakt is van gft-afval.

Onkruid wieden

Onkruid is pas onkruid als het op een plek staat waar je het gewas niet wil hebben. Maar daar neemt het wel voedingsstoffen, licht én water weg van de planten die je er zelf hebt neergezet. Maak een einde aan de strijd om water, en houd het onkruid wieden goed bij – zodat je planten niet hoeven te vechten om water.

Laat je gazon minder drinken

Het is bij droogte sowieso een goed idee om je gazon minder kort te maaien. Zo kan het droogte beter aan. Maar als je het aandurft, kun je je gazon ook géén water geven. Een ouder, gezond gazon (met gezonde wortelstelsels) kan een periode van droogte wel aan. Het ziet er misschien wel uit alsof het gras dood gaat, want het wordt bruin. Maar zodra het weer gaat regenen, knapt het weer op. Dan moet je er wel aan wennen dat het gras bij jou niet groener is dan bij de buren …

Agenda

Zaterdag 17 juni en zondag 18 juni Open Tuinen Weekend

Op 17 en 18 juni is het Open Tuinenweekend van Groei & Bloei. 

Op veel plekken in Nederland zijn dit weekend de mooiste tuinen opengesteld voor het publiek. Kijk op www.groei.nl/opentuinenweekend om te zien welke tuinen u kunt bezoeken.

Van Groei & Bloei Wageningen vindt dit evenement plaats op zaterdag 22 juli in Renkum en Heelsum. Voor informatie kijk op www.wageningen.groei.nl

Zaterdag 17 juni en zondag 18 juni Open rozendagen

Rozenkwekerij De Wilde
Hoveniersweg 12
7205 DA Zutphen

Tel: 0575 – 546 810
E-mail: 

Op zaterdag en zondag geopend van 9:00 tot 17:00 uur.

Alle rozen staan dan in bloei! Op zondag 18 juni extra geopend!! 

Er wordt advies gegeven over de tuin alle vragen met betrekking tot de tuin, een specialist is aanwezig.

Vrijdag 23 juni en zaterdag 24 juni Gelderse Tuinen in 2023

Gelderse tuinen is een initiatief van 5 bevlogen tuineigenaren.

In deze 5 bijzondere tuinen kunt u genieten van de bijzondere ligging, beplanting en tuinideeën.

De tuinen liggen in Barneveld, Nijkerk, Terschuur en Hoevelaken.

Openingstijden

23 en 24 juni 2023

Vrijdag          10.00  17.00

Zaterdag       10.00  17.00

Meer informatie vind je op www.bezoekmijntuin.nl

Kwekerij en Tuin De Boschhoeve in Wolfheze
Dahliadagen

Vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli 2023
Vrijdag 7 en zaterdag 8 juli 2023

Zomerbloemenfestijn
Vrijdag 28 juli en zaterdag 29 juli 2023
Vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus 2023

Openingstijden:

Van 9 februari tot 7 oktober
Ieder vrijdag en zaterdag van 10:00 uur tot 17:00

Contact:
Dineke Logtenberg
Boshoeve 3
6874 NB Wolfheze (bij Arnhem)
tel. 026-4821231

www.boschhoeve.nl

En dan het allerleukste uitje in de buurt, dat u zeker niet moet missen!

Zaterdag 8 juli Open Tuinen Middag Floralia

Floralia organiseert op zaterdag 8 juli en zaterdag 26 augustus een Open Tuinen middag in Bennekom, met de prijswinnaars en een bijzondere genomineerde tuin uit 2022.

De middagen zijn beide van 13.00 – 16.00 uur.

U bent van harte welkom in de volgende tuinen; de eigenaren staan met enthousiasme voor u klaar om te vertellen over hun tuin.

Korenlaan 35, familie Noppen

Dit was de prijswinnaar van de mooiste Bennekomse voortuin van vorig jaar: een moderne tuin waarin bloeiende planten in meest paarse tinten gecombineerd worden met diverse grassoorten. Er is een opvallend accent in de keramieken bloemen en helianthus, aan de rechthoekige strakke vijver. Er is goed gewerkt met hoogteverschillen. Ook de achtertuin is bijzonder: diep en origineel aangelegd waarbij de lange zigzagsgewijs geplaatste pergola in het oog springt, deels bedekt met blauweregen. Er staan veel verschillende soorten vaste planten. Verder naar achteren is een mooi grote vijver met salamanders en libelles, en veel waterplanten. Aan de rand en achterkant staan hoge bomen die koele schaduw geven. Ook zijn er verschillende terrasjes, en een moestuin en een kippenhok. Een moderne, gevarieerde tuin!

Prins Bernhardlaan 35, dhr. J. van Delden

Deze tuin won in 2022 de tweede prijs. Een heel mooie, goed en sfeervol ingerichte hoektuin rondom een wit woonhuis. Door de indeling en de leibomen rondom zijn er veel bijzondere inkijkhoeken. Zeer kleurrijk, afwisselend, met grote daturaplanten en veel agapanthussen in potten. Tegen de gevel staat een mooi bloeiende roos. Een leuke liefhebberstuin met veel sfeer en goed onderhouden.

Boerhaavelaan 22, mevr. S. Versteeg

(ingang tuin via Florence Nightingalelaan)

Eén van de genomineerde tuinen, met een romantische sfeer in cottagestijl. In de voortuin staan veel verschillende, bij elkaar passende bloeiende planten en rozen omgeven door mooie leibomen waardoor er leuke doorkijkjes ontstaan vanaf de straat. Tegen de zijschutting staan origineel geleide hydrangea’s, waar een prachtige wilde clematis tussendoor groeit.

De achtertuin is intiem met rozenbogen, veel verschillende soorten planten, een prieel, een aantal waterpartijen en verschillende zitjes. Verder tafeltjes met potplanten: een hele stijlvolle tuin.

Veel sterkte met de droogte in de tuin en veel plezier met het kijken in andermans tuinen.

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders