Nieuwsbrief juli 2022

Door: Ingrid Boenders

Beste tuinliefhebber,

Met de tropische temperaturen van de laatste dagen en ook die van volgende week, is onze tuin erg dorstig. Wij als tuinliefhebbers willen natuurlijk onze planten goed verzorgen en dus water geven. Maar hoe kan dat zuinig? Hier wat tips om spaarzaam om te gaan met het water.

7 TUINTIPS van het Wereld Natuurfonds

  1. Geef water in de ochtend

Het beste is om de planten in je tuin ’s ochtends voor de zon op komt water te geven. Dan heeft het water tijd om in de grond te trekken en verdampt het minder snel.

  • Geef minder water

Laat je planten wennen aan minder water. Geef ze 1 keer per week veel water, in plaats van elke dag een beetje. Zo zullen de wortels dieper de grond in groeien om water te zoeken.

  • Hergebruik vuil water

Lekker zo’n zwembadje in de tuin! Als het water vies is geworden, laat het dan niet zomaar weglopen, maar verdeel het over de planten.

(Ik zet zelf een teiltje in mijn gootsteen in de keuken en vang zo al het water dat ik gebruik met b.v. handen wassen of afspoelen van fruit en groenten op. Dat gaat dan bij de planten. Ook mijn afwaswater gaat zo (afgekoeld) naar de planten toe.)

  • Vang water op in een regenton

Regent het een keer? Probeer al dat regenwater dan zo goed mogelijk op te vangen in bijvoorbeeld een regenton.

  • Stel watertoevoer goed af

Waterbesparende druppelirrigatie zorgt voor een constante, afgestelde watertoevoer naar je planten en kan tot 70% water besparen in vergelijking tot met de hand sproeien. Het water komt namelijk precies waar het terecht moet komen.

  • Gebruik een gieter

Gebruik een gieter, dan besproei je veel gerichter dan met een tuinslang.

  • Richt je tuin slim in

Je tuin slim inrichten kan ook veel water besparen, maak bijvoorbeeld gebruik van bodembedekkers en compost zodat de aarde beter water vasthoudt.

Agenda

Zaterdag 27 Augustus 2022

Bezoek aan De Palmentuin Veenendaal.
Parelgras 19A
3902 AP Veenendaal

Tijd: 13.00 uur

De 36 jaar oude palmentuin aan de Prins Bernhardlaan is een bijeengebrachte plantenwereld en herbergt de volgende soorten: varens (80 soorten), agapanthus (150), exclusieve vijgen (26), palmen (15), kiwi/kaki fruit (30), irissen, rozen, bijzondere heesters (sommigen zijn 100 jaar oud) en heel veel subtropen.

Opgave voor 1-8-2022 bij Geef hierbij ook aan of je beschikt over een auto en of je mensen wilt laten meerijden, of dat je wilt meerijden met een ander.

Donderdag 1 september

Busreis naar Salland verzorgd door Groei & Bloei Wageningen

Gezellig samen een dag tuininspiratie op doen? Ga dan mee met onze afdeling. Lekker makkelijk met de bus.
We bezoeken als eerste de Tuinen van ‘Ruim Zicht’ in Wijhe. Rondom de prachtige Sallandse boerderij liggen vele tuinkamers met steeds een andere sfeer. Verspreid door de tuin staan kunstwerken van de tuineigenaresse Anneletty. Een prachtig geheel om te bezoeken.
De lunch hebben we in de tuin of in het sfeervolle restaurant ’t Veerhuys in Olst.
De tweede tuin die we gaan bekijken is ‘De Tuin van Fortmond‘  in Olst. Verrassend verscholen in de uiterwaarden van de IJssel ligt achter een hoge heuveltuin een architectonisch bijzonder designhuis met rondom een natuurlijke tuin met grote groepen vaste planten en grassen met daaromheen een glooiend gazon met bosjes en bloemenweide. Een lust voor het oog en om heerlijk door te dwalen. Zittend op het terras kijk je over de uiterwaarden naar de voorbijvarende boten op de IJssel.  Daarna besluiten we de reis met een bezoek aan de kleinschalige kwekerij van Arjan Schepers bij Raalte met een bijzonder assortiment aan vaste planten. Leuk een dagje samen uit!

Vertrek: 09.00 uur van Busstation Stadsbrink Wageningen en 09.15 uur Parkeerplaats bij de kerk, Krulweg, Bennekom
Terugreis: aankomst  Bennekom/Wageningen: plm. 17.30 uur
Kosten: ca. €50,00 voor leden, niet-leden ca. €55,00 incl. entree, koffie, thee en lunch Opgave: vóór 26 augustus via o.v.v. excursie busreis 2022 en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei & Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en busreis 2022

Dinsdag 13 september 2022 Uitslag van de Tuinkeuringen

Een gezellig avond, waarbij de prijzen voor de genomineerde tuinen worden uitgereikt. Tuinkeurders, genomineerden en bestuur komen bijeen.

Bijzonderheden en tijd komen in de nieuwsbrief van augustus.

Dinsdag 4 oktober Workshop Bloemschikken door Wilma van Gunst

Thema: Herfst

Tijd: 19.00 uur

Waar: Ekerlaan 4 Bennekom

Herfstworkshop prijs 14,50  opgaven voor 15 september 2022 bij floralia.bennekom@gmail.com

Komend weekend is weer de Tuinvlindertelling

De Vlinderstichting

14-JUL-2022 – In het weekend van 15 tot en met 17 juli is weer de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via www.tuintelling.nl. Dankzij deze telling weten we welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Welke vlinder zal het meest worden gezien en komen er nog verrassingen?

Eind juni en begin juli vlogen er veel vlinders. Vooral de dagpauwoog was veel te zien. Hoe is dat nu, half juli? Dat zal blijken als er veel mensen meedoen aan de tuinvlindertelling. De weersverwachtingen zijn gunstig. Het wordt behoorlijk warm, dus er zullen waarschijnlijk veel vlinders geteld kunnen worden. Vorig jaar zijn er ruim 10.000 tellingen gedaan en werden ongeveer 110.000 vlinders geteld.  De nummer één was toen al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze vlinder was ontzettend talrijk in 2021. Er werden tienduizenden exemplaren gezien en hij was ook in veel tuinen aanwezig: maar liefst 84 procent van de tellers zag een of meer atalanta’s. De dagpauwoog eindigde op nummer twee het klein koolwitje werd derde. Het lijkt erop dat de atalanta dit jaar niet zo massaal aanwezig is, maar na komend weekend weten we meer.

Enkele algemene tuinvlinders (Bron: Kars Veling)
De dagpauwoog was er al veel, maar is deze echte tuinvlinder komend weekend over de piek? (Bron: Kars Veling)

De kleine vos was in het oosten en zuiden schaars de afgelopen jaren, maar lijkt terug te komen. Zijn ze er op tijd voor de tuinvlindertelling? (Bron: Kars Veling)

Meedoen met de tuinvlindertelling is heel eenvoudig. Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de website van Tuintelling. Nadat u bent aangemeld klikt u op de knop ‘Start met tellen’ om bij de tuinvlindertelling te komen. Kunt u de vlinders nog niet zo goed uit elkaar  houden? Download dan de vlinderherkenningskaart of bestel de papieren versie.

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat kun je doen om vlinders naar je tuin te lokken?

  • Plant nectarrijke bloemen voor vlinders
  • Zorg voor voedselplanten voor rupsen
  • Gebruik geen gif

Alle informatie over de tuinvlindertelling en meer tuintips zijn te vinden op de website van De Vlinderstichting.

Tekst: Nora Thierry, Liesbeth van Agt en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling

Zelf een waterschaal voor insecten maken?

Niet alleen vogels hebben in de zomer extra water nodig, ook de insecten in je tuin hebben een veilig drinkplaats nodig. In veel tuinen is al een waterschaal of andere drinkplaats te vinden alleen zijn die vaak niet geschikt voor insecten. Zij zijn namelijk vaak veel te klein en kunnen snel verdrinken als ze in een waterschaal vallen. Daarom geven we graag enkele tips waarmee jij een veilige en mooi drinkplaats kan maken voor de insecten in je tuin.

Insecten hebben een veilige plaats nodig om te landen

Dat is eigenlijk het belangrijkste aan de waterschaal, de landingsplaats. Een insect kan op de rand van de waterschaal zitten maar de kans dat hij er dan in valt is heel groot. Daarom is een veilige plaats om te zitten het belangrijkste, zo kan hij drinken zonder in het water te vallen.

Gelukkig is zo’n waterschaal heel eenvoudig te maken. De meeste dingen kan je namelijk gewoon in de tuin vinden! Het enige wat je nodig hebt is een bijvoorbeeld wat mos, stenen of wat hout of takjes.

  1. Leg wat kiezels of stenen in de waterschaal, verdeel ze rondom.
  2. Leg er ook wat mos of wat hout en takken bij, dan hebben insecten genoeg plaatsen om te zitten.
  3. Vul de waterschaal voor de helft met water zodat er nog wat stenen, takken en mos uitsteken.
  4. Plaats de waterschaal in de zon op een warme en windstille plek, het liefst natuurlijk in de buurt van planten waar ze fan van zijn!

Uit de nieuwsbrief van www.vivara.nl

 Op onze website www.floralia-bennekom.nl kunt u de volgend nieuwe artikelen lezen:

  • Heermoes bestrijden
  • Geniet van deze wespen in jouw tuin!
  • Komen de in vorige jaren ‘verdwenen’ eikenprocessierupsen komende maanden als vlinders uit de grond?
  • Ook op kort gemaaid gras kunnen teken zitten, blijkt uit Tuintekentelling
  • Tuin als thuis voor de kolibrievlinder

Geniet van de zomerse dagen!

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders

Scroll naar boven