Beste tuinliefhebber,
Het bestuur van Floralia Bennekom wenst u een groen en gezond nieuwjaar!

De coronamaatregelen zijn al iets versoepeld, nu maar hopen dat er over een paar weken weer meer mag en onze lezing op 16 februari door kan gaan.
Schrijf in ieder geval vast in uw agenda:
Woensdag 16 februari
Lezing: ’Onze op Engeland geïnspireerde pluktuin’ door Marieke Nolsen, i.s.m. G&B Wageningen en G&B Ede
Locatie: De Brink, Brinkstraat 39, Bennekom
Aanvang: 20.00 uur Entree gratis voor leden, niet-leden € 3,–. Koffie en thee voor eigen rekening.


Sinds 2016 hebben wij onze tuin vergroot met een decoratieve pluktuin geïnspireerd op Engeland. Een pluktuin voor onszelf met heel veel dahlia’s en eenjarigen in de kleuren rood/zalm/oranje/roze. Elk jaar gaan wij naar Engeland om tuinen te bezoeken en daar zie je heel veel dat dahlia’s en eenjarigen ondersteund worden door natuurlijke constructies. Dit heb ik op mijn eigen wijze ook in onze pluktuin toegepast. Tijdens deze avond vertel ik hoe ik deze constructies maak, welke dahlia’s en eenjarigen ik gebruik, hoe ik met de beplanting speel etc. etc. Mijn verhaal begeleid ik met hele mooie beelden. Dus heb je een pluktuin, of wil je misschien een soort van pluktuintje aanleggen, of vind je het gewoon heerlijk om een hele avond in een soort van FLOWERHEAVEN te bivakkeren dan vind ik het enorm leuk om je op deze avond te ontmoeten in de hoop je te inspireren. Zeg graag, tot dan.
Marieke Nolsen

Een verder programma hebben we nog niet uitgewerkt. We denken wel aan workshops Bloemschikken en aan een Algemene Leden Vergadering in mei.
Op 25 mei is een busreis naar buitenevent Gardenista en op 21 juni een busreis naar de Floriade in Almere gepland. Beiden i.s.m. Groei & Bloei Wageningen en Groei & Bloei Ede. Dit natuurlijk onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen.
Te zijner tijd hoort u meer van ons.

Uitbundige winterbloeiers
PAUL BOHRE 4 JANUARI 2022 (van de website van het tijdschrift ROOTS)
Dankzij het relatief zachte weer van de laatste tijd kun je opvallend veel uitbundige winterbloeiers vinden. Voor soorten als winterjasmijn, klimop en maagdenpalm is dat gebruikelijk. Maar ook bijvoorbeeld de gaspeldoorn staat in bloei.
Nederlandse winters zijn over het algemeen zacht en wisselvallig. De meeste planten en bomen reageren hierop door hun bladeren te verliezen en in te dommelen. Bij koude temperaturen en vorst blijven de knoppen veiligheidshalve gesloten. Pas wanneer de temperatuur stijgt in het voorjaar, zullen ze weer ontluiken.
Uitbundige bloeiers
Maar er zijn ook ‘winterharde’ soorten. Planten die zonder kleerscheuren onze winters overleven, hoe streng de vorst ook is. Soorten die de hele winter gewoon groene bladeren blijven houden, en soms zelfs juist in die periode gaan bloeien. De volgende vijf groenblijvende soorten bloeien nu uitbundig.

1. Klimop
Een groenblijvende, houtige klimplant uit de klimopfamilie. ‘Onze’ liaan, die meters hoog kan worden en zich overal aan vasthecht door middel van luchtwortels. Bloeit nu in december, waarna in de lente zwarte bessen worden gevormd die gegeten worden door lijsters. Veel dieren overwinteren tussen de leerachtige bladeren of dorre bladeren op de grond.

2. Maagdenpalm
Een fraaie bodembedekker die vooral groeit aan de voet van bomen en over andere obstakels en ze bedekt met ‘de mantel der liefde’. Dit bladhoudende kruipertje laat zich door niets van de wijs brengen; de paarsblauwe bloemen bloeien doorgaans de hele winter door.

3. Winterjasmijn
Een opvallende verschijning in deze tijd van het jaar: de opvallende gele bloemen van de winterjasmijn. De bloei start in november en gaat door tot het einde van de winter. Hij heeft wel wat zon nodig om goed te bloeien, temperatuurschommelingen deren hem niet.

4. Toverhazelaar
De toverhazelaar bloeit vanaf eind december tot in maart. De in clusters zittende bloemen hebben vier meeldraden en zijn meestal lichtgeel tot heldergeel, maar soms ook rood, oranje en roodbruin. Een bloeiende hazelaar geeft geen krimp, al daalt de temperatuur tot – 25 graden.

Deze gedoornde, groenblijvende struik komt plaatselijk voor op zandgronden, heide of in de duinen. In sommige gebieden is ze erg zeldzaam. Struiken gaspeldoorn vormen een natuurlijke plaats waar herten, reeën en wilde zwijnen beschutting zoeken. Bijen komen veel af op de goudgele, geurende bloemen. De bloemen schieten, wanneer ze worden aangeraakt, stuifmeel op bezoekende insecten af.
Check de site van Floron om meer winterbloeiers te herkennen?
Ook langs stoepen kom je veel soorten bloeiende planten tegen, let er maar eens op.


Bloemetjes en bijtjes
Op donderdag 13 januari was er een uitzending van de Keuringsdienst van waarde op de televisie. Een consumentenprogramma van KRO-NCRV op NPO3.
Deze keer was het een onderwerp over bijvriendelijke planten. Met de beste bedoelingen kopen dierenliefhebbers bijvriendelijke planten voor in hun tuin om de bedreigde bijen en hommels te helpen. Maar zijn die planten wel echt goed voor die nuttige diertjes?
Het is de moeite waard om dit programma eens terug te kijken. Daarna kijk je met andere ogen naar de planten in een tuincentrum en kopen we alleen nog bij biologische kwekerijen.

Tuinvogeltelling 2022 op 28, 29 & 30 januari
Hoe werkt het?
De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!
Kijk op de website van de Vogelbescherming voor meer informatie. www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling
Op die site kunt u ook naar live naar beelden van de webcam kijken, die gericht staat op een voedertafel.

Ingezonden foto’s


Deze prachtige winterse plaatjes heeft Ans Muller ingezonden. Ze zijn gemaakt in de week voor kerstmis op de heide bij Planken Wambuis. Dankjewel Ans dat je ons mee laat genieten.

Maar nu verlangen we naar het voorjaar! De eerste groene sprietjes komen al uit de grond en het is nog maar januari. Als dat maar goed gaat.
Hartelijke groet,
Ingrid Boenders
