Nieuwsbrief februari 2022

Door: Ingrid Boenders

Beste tuinliefhebber,

In de vorige nieuwsbrief melde ik al dat wij op 16 februari a.s. een lezing organiseren. Vanwege de huidige coronaregels met 1,5 meter afstand zijn er minder plaatsen beschikbaar in de zaal, aanmelden is dus noodzakelijk.

Woensdag 16 februari

Lezing Marieke Nolsen 

 ‘Onze op Engeland geïnspireerde Pluktuin’ door Marieke Nolsen i.s.m. Floralia Bennekom en G&B Ede  

“Sinds 2016 hebben wij onze tuin vergroot met een decoratieve pluktuin geïnspireerd op Engeland. Een pluktuin voor onszelf met heel veel dahlia’s en eenjarigen in de kleuren rood/zalm/oranje/roze. Elk jaar gaan wij naar Engeland om tuinen te bezoeken en daar zie je heel veel dat dahlia’s en eenjarigen ondersteund worden door natuurlijke constructies. Dit heb ik op mijn eigen wijze ook in onze pluktuin toegepast. Tijdens deze avond vertel ik hoe ik deze constructies maak, welke dahlia’s en eenjarigen ik gebruik, hoe ik met de beplanting speel etc. etc. Mijn verhaal begeleid ik met hele mooie beelden. Dus heb je een pluktuin, of wil je misschien een soort van pluktuintje aanleggen, of vind je het gewoon heerlijk om een hele avond in een soort van FLOWERHEAVEN te bivakkeren dan vind ik het enorm leuk om je op deze avond te ontmoeten in de hoop je te inspireren. Zeg graag, tot dan..”    Marieke Nolsen

Locatie:        De Brink, Brinkstraat 39, Bennekom  

Aanvang:     20:00 uur  

Entree:         gratis voor leden, niet-leden €3,00, koffie/thee voor eigen rekening. Coronacheck kan gevraagd worden. 

Aanmelding verplicht per email naar: 
. Vanwege de voorgeschreven 1,5 m afstand zijn er minder plaatsen beschikbaar in de zaal, dus meld je snel aan. Bij veel aanmeldingen gaan we de lezing ook digitaal online uitzenden met Zoom. 

Vanuit Wageningen kwam deze e-mail tot ons:

Voor het buurtgroen project gelegen tussen de Dijkgraaf, Louis Bouwmeesterstraat en Mondriaanlaan in Wageningen Noordwest zoeken we planten en bouwmateriaal, het liefst gratis of voor een heel klein prijsje of tegenprestatie.

Het gemeentelijk deel van de oude paardenwei wordt sinds eind 2021 beheert door de omliggende buurt en we willen het omtoveren in een Tiny Fruitforest met een groene ontmoetingsplek voor de buurt.

De focus is hierbij het verhogen van de diversiteit en het creëren van een plek, waar ook hele jonge kinderen contact kunnen maken met de natuur en natuurlijke materialen. Daarom zoeken we naast bomen, struiken en planten ook materiaal om een blote-voetenbad en een bijenhotel aan te leggen.

Heb je iets van het volgende lijstje af te geven of weet je iemand, die ons kan helpen? Dan horen we dit heel erg graag! – kersenboom – appelboom – notenboom – rozenbottel – kleinfruit (aardbeien, bosbessen, framboos) – kruiden (lavendel, salie) – bloemen (kaasjeskruid, slangenkruid) – blote voetpad (stenen, grind, boomschors, dennenappels, schapenwol, en wat je nog zo kunt bedenken) – wilgentakken voor een groene tunnel – material voor een bijenhotel (hout, stenen, riet, stro, spijker, schroeven, …)

Het adres: Mondriaanlaan 76 Wageningen

Bij voorbaat hartelijk bedankt

Fleur Gawehns

Aan zo’n leuk initiatief doneren wij als tuinliefhebbers natuurlijk graag onze stekjes. Verzamelen maar!

Vorig weekend hebben veel mensen weer vogels geteld in hun tuin. Daaruit blijkt dat de merel zich licht lijkt te herstellen

Vogelbescherming Nederland

2-FEB-2022 – Afgelopen weekend telden 170.000 mensen de vogels in hun tuin voor de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Extra aandacht was er voor de merel, die fors in aantal is gekelderd. Dit jaar werd de merel gemiddeld in meer tuinen gezien dan voorgaande jaren. Een goed teken! Dat wijst mogelijk op licht herstel. De merel eindigde op plaats 3, achter de huismus en de koolmees.

Al 19 jaar organiseert Vogelbescherming in hartje winter de Nationale Tuinvogeltelling. Een mooie manier om mensen in contact te brengen met de vogels in hun omgeving. Gaandeweg is het evenement uitgegroeid tot het grootste citizen science-project van Nederland. Vorig jaar deden, midden in de lockdown, bijna 200.000 mensen mee. Dit jaar telden tot zo’n 170.000 mensen de vogels in hun tuin. Gezien de harde wind en het milde winterweer, waardoor er minder vogels in de tuinen te zien waren, een erg mooi resultaat.

Er lijkt sprake van een licht herstel bij de merel (Bron: Mark Zekhuis)

Merel

De merel eindigt na lange tijd weer op de derde plek bij de Tuinvogeltelling. Na de uitbraak van het usutuvirus in 2016 werd deze zangvogel nog maar in twee derde van de tuinen gezien. Bij de start van de Tuinvogeltelling was dat nog in negen van de tien tuinen. Vorig jaar werden er voor het eerst weer iets meer merels gezien, dit jaar lijkt sprake van een voorzichtig herstel: in driekwart van de tuinen is de merel gezien. De komende jaren zal moeten blijken of het herstel zich doorzet.

Omdat de achteruitgang van de merel al voor de uitbraak van het usutuvirus inzette, doen Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland dit jaar extra onderzoek naar de oorzaken. De organisaties roepen iedereen op om de merel een handje te helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van een stukje gazon of het planten van bessenstruiken. 

Eerder stond in de nieuwsbrief van Nature Today al een artikel met de volgende tips.

5 Tips om van elke tuin een mereltuin te maken

Geplaatst op 19 januari 2022

De merel zit in bijna elke tuin en op bijna elk balkon. ‘Piet, piet, piet!’ roept ie als u er rondloopt. Niet voor niets is hij één van de meest populaire vogels. Maar, er is wat geks aan de hand: vanaf 2016 is een derde van alle merels verdwenen, terwijl er niet meer predatoren zijn gekomen. Het usutu-virus heeft er vast mee te maken, maar dat verklaart niet alles.

Daarom is 2022 het is het Jaar van de Merel: we zoeken uit waar de merels last van hebben en wat we eraan kunnen doen. Helpt u mee?

Oók tips om de merel op uw balkon te helpen.

Een mereltuin maken

U kunt op 5 manieren uw tuinmerel helpen, of in elk geval het leven gemakkelijker maken. Zo biedt u (natuurlijk) voedsel, en veilige plekken om te rusten of te broeden. Maakt u ook een echte mereltuin? Tip 2, 3 en 4 zijn ook prima uitvoerbaar op het balkon.

1. Grasveldje

Merels zijn gek op wormen en die vinden ze in uw gazon. In een echte mereltuin mag een klein grasveldje daarom niet ontbreken. Al zaait u maar een paar vierkante meter graszaad in, dan zijn ze al blij en is het territorium naar hun gevoel compleet. Houd het ’s zomers lekker nat met regen- of badwater, dan zijn de pieren makkelijker te pakken.

2. Klimplanten

Een klassieke nestelplek voor merels is een lekkere dichte klimop. De bladeren bieden bescherming tegen katten en andere rovers en de late bessen zijn welkom voedsel voor de ouders. Maar ook andere klimplanten zoals klimhortensia, klimroos, hop of wilde kamperfoelie weet de merel te waarderen.



Struiken met bessen zijn eigenlijk voor alle tuinvogels een must.

3. Appels

Merels en andere lijsterachtigen houden van fruit en zijn best bereid er ruzie om te maken. Leg een paar halve appels of peren voor ze op de grond in de tuin en strooi er wat rozijntjes bij. Vechten ze elkaar nou de tuin uit? Maak dan een paar van dit soort voerplekken met flink wat ruimte ertussen.

4. Struiken met bessen

Struiken met bessen zoals de lijsterbes of vuurdoorn zijn niet alleen voor de merel, maar eigenlijk voor alle tuinvogels een must. Ze hebben alles: bloemen (met insecten) in het voorjaar, bessen in het najaar en het hele jaar door dichte (stekelige) plekken om te rusten of een nestje te bouwen.

5. Rommelhoekjes met bladeren

Ruim de tuin niet spik en span op, maar laat her en der in een paar rommelhoekjes wat bladeren en takken liggen. Of maak een composthoop. Kleine diertjes leven onder de bladeren en tussen de takken en dat maakt het voor de merel makkelijker om voedsel te vinden.

Dit was het voor deze keer.

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders

Scroll naar boven