18-10-2020
Wilde zwijnen, eekhoorns en heel veel meer dieren hebben de komende maanden genoeg te eten op de Veluwe. Beuken en eiken hebben samen bijna vijf miljoen kilo aan eikels en beukennootjes geproduceerd. Het is heel bijzonder dat beuken al voor het achtste jaar op rij beukennootjes hebben gemaakt. Door de zeer warme zomer zijn ook volgend jaar beukennootjes te verwachten.
Vroeger werden jaren met beukennootjes afgewisseld door jaren zonder beukennootjes. Vorig jaar had de beuk een redelijk mastjaar, maar door de zeer warme zomer vorig jaar en de zeer warme winter gaat 2020 de boeken in als een volmastjaar voor de beuk. De vruchtzetting verliep goed. Mogelijk dat lokaal nachtvorst de vrucht van de net bloeiende beuken beschadigd heeft. Een volmastjaar betekent dat er ruim anderhalf miljoen kilo beukennootjes is geproduceerd op de Veluwe.
Beuken hebben het zwaar
Heel veel beuken hebben het zwaar door de combinatie van een aaneenschakeling van jaren met extreme droogte en extreme hitte. Dit voorjaar liep het neerslagtekort op tot recordwaardes voor de tijd van het jaar. In de zomermaanden viel er wel weer regen, maar in augustus werden de bomen blootgesteld aan een zware hittegolf. Lokaal lieten ze massaal hun blad vallen. En met de zomerstorm Francis op 26 augustus kwamen de eerste bolsters en beukennoten naar beneden. Het betroffen voornamelijk loze nootjes.
Volgend jaar weer beukennootjes
Vorig jaar concludeerden we dat een warme zomer in het voorgaande jaar en een warme winter de kans vergroot op veel beukennootjes het jaar erop. Mede onder invloed van de zeer warme zomer dit jaar hebben de beuken nu weer bloemknoppen gevormd zodat ze volgend jaar weer gaan bloeien en mogelijk voor het negende jaar op rij beukennootjes hebben. Het is wel even afwachten of de verzwakking van de bomen door de droogte en hitte een negatieve invloed heeft.
Aantal eikels
De inlandse eiken hebben een redelijk mastjaar. De eiken hebben goed gebloeid. Net als bij de beuk is er lokaal nachtvorstschade opgetreden. Kaalvraat door rupsen viel dit jaar mee op de Veluwe. Het aantal eikels van de inlandse eik op de Veluwe komt daarmee op ruim drie miljoen kilo.
Zoals vorig jaar al verwacht, viel het aantal eikels van de Amerikaanse eik tegen. Dat is veroorzaakt door nachtvorstschade en rupsenvraat vorig voorjaar. Daardoor waren er alleen maar plaatselijk eikels te vinden met een geschat totaal van 170 duizend kilo op de gehele Veluwe.