Nieuwsbrief mei 2024

Beste tuinliefhebber,

De laatste tijd hoor ik vaak van lezers dat onze nieuwsbrief in de spam terecht komt. Dat is niet de bedoeling natuurlijk.

Deze keer verstuur ik de nieuwsbrief niet als bijlage maar als e-mail. Ook zonder foto’s. Misschien kan dat een oplossing zijn, voorlopig althans. Het heeft in ieder geval onze aandacht en wij proberen er zo snel mogelijk een oplossing voor te vinden. Dus nog even geduld a.u.b. lieve lezers!

*****

Agenda

Dinsdag 16 april Tuinbezoek van Floralia aan de landschapstuin van Ton en Joke Lorijn in Groessen.

Hiervoor had u zich al moeten opgeven.

*****

Zaterdag 20 april Stekken- en plantenruilbeurs   Groei & Bloei Wageningen

Locatie:  Koetshuis Arboretum Belmonte
Generaal Foulkesweg 94-a
6703DS Wageningen

Tijd:    9 uur:  Inbreng planten, stekken, zaden, tuinboeken etc.

9:30-10:30 uur: ruilbeurs

*****

Zaterdag 20 april Tuinmiddag

Er wordt een tuinmiddag georganiseerd voor alle inwoners van de gemeente Ede. Lees ook het laatste nieuws in de krant. Bewoners kunnen compost halen en ook een beplantings- /tuinadvies krijgen. Enkele tuinambassadeurs zijn aanwezig en er is een minimarkt. Groei & Bloei staat er ook met een kraam. Wij zullen aandacht besteden aan het zogenaamde 10 puntenplan dat gelanceerd is door de landelijke organisatie van Groei & Bloei. Door bewust te tuinieren kunnen we met elkaar het verschil maken. Klimaatvriendelijk en een grotere biodiversiteit. Diverse Groei & Bloei tijdschriften worden gratis uitgedeeld (zo lang de voorraad strekt). Ook zijn er wat plantjes en tijdschriften te koop.

Wanneer: 20 april van 13:00 tot 16:00 uur

Waar: Zandlaan 34, Ede

Voor wie: Inwoners gemeente Ede

Toegang: Gratis

Standhouders: IVN, Bijenvereniging, De Oude Hofstee, Steenbreek Ede, Groei & Bloei

*****

Dinsdag 23 april  Lezing van Groei & Bloei Wageningen ‘De bodem: de basis onder elk tuinparadijs’ door Anne-Marie van Dam.

Aanvang: 20 uur

Plaats: Koetshuis Belmonte Arboretum, generaal Foulkesweg 94a, Wageningen

Kosten: € 4,–  en voor leden van Groei & Bloei gratis

*****

Zaterdag 27 april Koningsmarkt in Bennekom

Vanaf 11:00 uur tot 17:00 uur is de Koningsmarkt in de Dorpsstraat. Floralia heeft zoals ieder jaar ook nu weer een kraam met een planten-, stekken en zadenruil!

Bewaar dus uw stekken of plantjes die u weg doet uit uw eigen tuin en breng ze naar onze kraam. Wij staan voor de beddenzaak aan de Dorpsstraat.

Aan kinderen worden Kalebas zaden uitgereikt, die zij kunnen laten opgroeien. Wie uiteindelijk de grootste heeft maakt kans op een prijs! Deze wordt uitgereikt op onze tuinkeuringsavond van 24 september.

*****

Open Voorjaarsdagen ‘De Boschhoeve’ Kwekerij, tuin en theeschenkerij

Vrijdag 19 en vrijdag 26 april

Tijd: van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Ruim 30 jaar bollen planten resulteert inmiddels in een lentetuin vol bloei, kleur en geur. Graag laten we iedereen in het weekend mee genieten van deze kleurrijke voorjaarsexplosie.
Het begint al direct bij de entree met een imposante tafel met potten vol voorjaarbloeiers in de warme kleuren rood, oranje, zalm, brons en geel.

Toegang: gratis

Boshoeve 3
6874 NB Wolfheze (bij Arnhem)
tel. 026-4821231

www.boschhoeve.nl

*****

Zaterdag 11 mei        Plantenmarkt

Ervaar het voorjaar in de Hortus botanicus Leiden tijdens de jaarlijkse plantenmarkt. Hier kunnen tuin- en plantenliefhebbers hun hart ophalen bij meer dan 30 kramen met exclusieve (kamer)planten, zaden, bollen, tuinadvies, kunst, accessoires en meer.

Met workshops, demonstraties en lezingen.

Toegang: reguliere entreetarieven (op vertoon van Museumkaart of Vriendenkaart gratis).

Tijd: 10:00

Locatie: Tuin van De Hortus botanicus. Deze ligt in het centrum van Leiden, op Rapenburg 73.

Prijs: € 8,50

https://hortusleiden.nl/zien-en-doen/agenda/activiteiten/plantenmarkt-2024

*****

Woensdagmorgen 15 mei  Floralia Bezoek Nationaal Bomenmuseum Gimborn

In een parkachtig landschap van 29 hectare, doorsneden met vijvers die worden gevoed met helder kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug, staan ruim 3000 soorten bomen en struiken. Een unieke botanische collectie met exemplaren, afkomstig uit de hele wereld. Er zijn kilometers aan wandelpaden met doorkijkjes en vergezichten, een grote heidetuin, een enorme boomhut, speurtochten en een natuurspeeltuin. 

Adres: Von Gimborn Arboretum Velperengh 13, Doorn

Tijd: 10:00 uur

Entree: 7,50

Aanmelden voor 1 mei

via en aangeven of u zelf rijdt of vervoer nodig heeft. Uw opgave is pas definitief als u betaald heeft onder vermelding van naam, lidnummer en excursiedoel

*****

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders