Beste tuinliefhebber,
Maart is zich al weer behoorlijk aan het roeren.
In een ‘normaal’ jaar zou in deze tijd onze jaarvergadering worden gehouden. Maar zoals zo veel dingen gaat dit niet door. De kascommissie kan door de beperkende maatregelen ook niet bij elkaar komen, waardoor wij de, voor de leden, belangrijke stukken ook niet online kunnen zetten.
Op onze website is evenwel genoeg te lezen voor wie wil: www.floralia-bennekom.nl
Vergeet u niet de contributie á € 7,50 voor dit jaar over te maken. Kosten voor het Bloemblad maken we namelijk wel!



Greet Steenhuis Groei & Bloei Wageningen
Op televisie begint a.s. zondag een heel nieuw tuin programma. Dit lijkt me een echte aanrader!
Kijk ook op: https://lodewijksgroenegeluk.nl/
LODEWIJK
Lodewijk Hoekstra, de groenste tuinman van Nederland, neemt iedereen graag op een leuke en vooral positieve manier mee op zoek naar groen geluk. Lodewijks Groene Geluk, vooral omdat met de grote uitdagingen van deze tijd, meer groen in ons leven nodig is.
Lodewijks Groene Geluk wil iedereen inspireren om vooral groener te leven, wonen en consumeren. Hier vind je allemaal filmpjes met tips, leuke ‘do it your self’ video’s, informatie over producten en binnenkort ook de afleveringen van het televisie programma Lodewijks Groene Geluk bij RTL 4. Vanaf zondag 14 maart om 17.30 uur is Lodewijks Groene Geluk te zien op televisie.
GROEN IS EEN WAARDEVOL EN BELANGRIJK ONDERDEEL IN ONS LEVEN
WAAR MOET JE BEGINNEN?
Ons klimaat verandert in rap tempo en ons consumptiegedrag zorgt ervoor dat belangrijke bestaansmiddelen op aarde aan het opraken zijn. Voorbeelden die een enorme impact hebben op ons bestaan. Met Lodewijks Groene Geluk wil Lodewijk graag helpen daar verandering in aan te brengen, samen met jullie.
En dat is natuurlijk een grote uitdaging, vooral omdat mensen vaak niet goed weten waar ze moeten beginnen? En daar gaat Lodewijks Groene Geluk bij helpen! Hoe ga je duurzamer leven? Waar haal je jouw biologische en lokale producten? Elke stap die we samen zetten, hoe klein die ook is, kan het verschil maken.
In het RTL4-programma ‘Lodewijks Groene Geluk’ gaan Lodewijk Hoekstra en weervrouw Helga van Leur op pad om mensen te helpen bij het vergroenen van hun leefomgeving. Van geveltuintjes en gezamenlijke binnentuinen tot balkonnetjes. En of het nou een hele groene straat, dakterras of een bedrijfstuin is, Lodewijk en Helga laten op een positieve en inspirerende manier zien hoe je ook zelf een ‘groen’ steentje kan bijdragen! In iedere aflevering staat er één tuin of groen project centraal dat van A tot Z wordt gevolgd.
Lodewijk Hoekstra, de bekendste en ‘groenste tuinman’ van Nederland houdt zoveel van de natuur, dat hij zijn kennis en liefde voor groen graag met heel Nederland wil delen. Zijn missie: ons land groener maken en mensen bewust maken van het feit hoe ze, relatief simpel, hieraan zelf kunnen bijdragen.
Lodewijk Hoekstra: “Nederland moet groener en duurzamer en dat begint in onze eigen achtertuin. Met de uitdagingen op het gebied van klimaat, gezondheid en biodiversiteit hebben we groen hard nodig. Dat het vergroenen van tuinen ook nog eens leuk is om te doen en niet altijd veel geld hoeft te kosten is dan mooi meegenomen.”
Helga van Leur, bekend als de meest populaire weervrouw van Nederland, zet zich al jaren in als ambassadeur van klimaat, duurzaamheid en gedrag. Door inzicht te krijgen in de urgentie, de mogelijke oplossingen en de weerstand vanuit ons brein wordt het makkelijker stappen te nemen om onze leefomgeving te vergroenen.
Met hun gedeelde passie voor onze leefomgeving kan Helga Lodewijk perfect ondersteunen. Waar Lodewijk door zijn jarenlange tuin- en groenervaring zijn kennis over beplanting en toepassingen kan delen, vult Helga van Leur aan met op oplossingen die weers- of seizoensgerelateerd zijn én gaat ze het gesprek aan met ontwikkelaars van (nieuwe) duurzame of groene producten. Dit hangt altijd samen met het project of de tuin waar ze die week mee bezig zijn.
De mensen bij wie Lodewijk en Helga langsgaan geven zichzelf met hun project op, ze moeten echter zelf wel helpen bij de uitvoering ervan. Vaak ook geholpen door familie of buren. Hierdoor wordt duidelijk dat je geen expert hoeft te zijn om zelf het verschil te kunnen maken!
Helga van Leur: “Een groene omgeving helpt ons bij de uitdagingen van een veranderend klimaat. Verduurzamen begint klein en dichtbij huis. Groen Geluk zit al in een klein hoekje!”
Lodewijks Groene Geluk is vanaf zondag 14 maart 2021 in een wekelijkse frequentie te zien bij RTL4 (17.30 uur), met elke week een herhaling vanaf zaterdag 20 maart 2021 (10.30 uur, RTL4)

Invasieve exoten: Tuin er niet in!
FLORON, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
9-MRT-2021 – De dagen lengen, de vogels beginnen te fluiten en veel mensen krijgen zin om in hun tuin te werken en nieuwe tuinplanten aan te schaffen. Weet jij welke tuinplanten een risico kunnen zijn voor de natuur? Daar hebben wij nu een handige hulp voor!
Veel uitheemse planten die inmiddels in de Nederlandse natuur voorkomen zijn ooit als tuinplant van ver naar Nederland gehaald voor hun sierwaarde. Ruim zestig procent van de uitheemse plantensoorten die in Nederland in het wild zijn waargenomen, zijn verwilderde tuinplanten! Het merendeel van alle in Nederland te verkrijgen uitheemse tuinplanten levert gelukkig geen probleem op in de tuin of in de natuur, omdat ze niet zelfstandig kunnen overleven en verspreiden. Maar een aantal soorten kan wel verwilderen en schade toebrengen aan de natuur.
Hoe kan je zelf verwildering van tuin- en vijverplanten voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen:
- Gooi geen tuinafval zoals snoeiafval, grond of overtollige planten of delen daarvan in de natuur of openbaar groen;
- Gooi geen (overtollige) waterplanten, of delen daarvan, in openbaar water;
- Plant buiten je tuin geen tuinplanten aan, en zaai daar ook geen tuinplanten uit;
- Plant ook geen invasieve soorten in de tuin, kijk eerst op tuinernietin.nl voor advies voordat je een plant koopt!
Een nieuw hulpmiddel: een databank met tuinplanten
De algemene aanbeveling om geen invasieve soorten aan te planten is nog best lastig. Hoe weet je namelijk of een tuin- of vijverplant kan verwilderen en mogelijk voor problemen gaat zorgen in de natuur?
Om je te helpen met de keuze van tuin- en vijverplanten is vanaf nu een zoekfunctie beschikbaar op de website van de campagne Invasieve exoten: Tuin er niet in! Hiermee kan iedereen gratis bondige informatie vinden over wel meer dan 1500 planten. Denk hierbij aan informatie over geschikte groeicondities, of de soort potentieel invasief wordt geacht, hoe hiermee kan worden omgegaan en welke soorten dan een prima alternatief zijn, mocht de plant een risico met zich meebrengen (~150 soorten). Over het algemeen geldt dat het beter is om soorten te vermijden die zich snel en zelfstandig kunnen verspreiden en woekeren.
Schermafbeelding van de bovenkant van de campagnewebsite met de zoekfunctie voor tuinplanten (Bron: tuinernietin.nl)
Hoe werkt dat?
In de zoekbalk bovenaan tuinernietin.nl kun je heel gemakkelijk een soortnaam intypen, zowel de Nederlandse naam als de wetenschappelijke naam is mogelijk. Je krijgt dan een concreet advies voor het wel of niet aanplanten van de soort. Als de soort (potentieel) invasief is, wordt aanplant afgeraden en een alternatieve tuinplant met vergelijkbare eigenschappen voorgesteld. Ben je dus van plan om een nieuwe tuin- of vijverplant te kopen of te adviseren over nieuwe planten, check eerst even deze website! Zo voorkom je dat onbedoeld soorten worden aangeplant die schadelijk kunnen zijn voor de biodiversiteit.
Weet je nog niet welke plant je graag wil of wil je bijvoorbeeld planten die nuttig zijn voor dieren in de tuin? Klik dan op ‘Zoeken’ zonder een naam in te typen en vink vervolgens het vakje onder de zoekbalk aan voor de diersoorten waarvoor je graag geschikte planten wilt. Er verschijnt direct een lijst met een selectie aan geschikte soorten, maar let op! Vermijd de soorten met een rood kruisje achter de naam. Dit zijn de potentieel invasieve exoten!
Voorbeelden van verwilderde uitheemse tuinplanten
Japanse duizendknoop (Bron: Jenneke Leferink)De schadelijke effecten van verwilderde tuinplanten zijn bij steeds meer tuinliefhebbers bekend, denk bijvoorbeeld aan Japanse duizendknoop en Watercrassula die steeds vaker in het nieuws zijn. Dit waren vroeger een geliefde tuinplant en een geliefde vijverplant. Beide soorten zijn inmiddels ongewenst omdat ze moeilijk te verwijderen zijn, inheemse plantensoorten verdringen en/of op plekken voorkomen waar ze voor overlast en schade zorgen voor de mens en omgeving. Een andere bekende invasieve exoot is de Reuzenberenklauw. Ooit een sierplant, maar nu vooral berucht om de brandwonden die ze kan veroorzaken en de massale woekering die andere planten verdringt. Deze plant mag inmiddels ook niet meer verkocht worden (EU-exotenverordening).
Uitdagingen
Welke uitheemse tuinplanten kunnen verwilderen en mogelijk effecten op de natuur hebben, is zelfs voor deskundigen lastig in te schatten. We hebben geprobeerd dit op een gestandaardiseerde manier zo goed mogelijk te doen met de beschikbare kennis. Wil je weten hoe we dit gedaan hebben? Download dan het rapport van de website. Mocht je nog suggesties of opmerkingen hebben over de databank, het advies en/of de website, laat het ons weten door te e-mailen naar o.v.v. “Suggestie Website Tuin er niet in!”. Bij voorbaat dank!
De achterliggende databank met zoekfunctie is in opdracht van de NVWA ontwikkeld door FLORON, in samenwerking met diverse hoveniers, tuin- en landschapsarchitecten, andere soortenorganisaties en overige groene professionals. Het is een aanvulling op de eerder opgestelde folder (pdf; 9,7 MB) die advies over een veel kleiner aantal tuinplanten bevat.
Reuzenberenklauw tussen de bomen in Groningen (Bron: Jenneke Leferink)
Meer lezen?
Via de website tuinernietin.nl geeft FLORON algemene informatie over de risico’s van invasieve planten. De site richt zich op particulieren zoals tuinierders en geïnteresseerde burgers en op professionals, zoals natuurgidsen en hoveniers. Ben je zelf actief als professional in het groen, dan kunnen we je ook de hele databank kosteloos toesturen. Stuur dan een email naar .
De campagne en dit bericht worden onderschreven door:
FLORON, NVWA, Vogelbescherming Nederland, De Vlinderstichting, Bijenstichting, Drachtplantenkwekerij Ninabel, Halewijn Hovenier, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), Tuin en Landschap, Stichting Steenbreek, Operatie Steenbreek Nijmegen | Lingewaard
Tekst: FLORON & NVWA
Foto’s: Nini Kvaratskhelia, Pixabay en tekening van Michiel Verhofstad (leadfoto); tuinernietin.nl; Jenneke Leferink

Op https://www.ede-natuurlijk.nl/ vindt u tips voor een groen tuin en voor bijvoorbeeld het afkoppelen van regenwater. Dat is in deze tijd waar de zomers steeds droger worden best een goed idee.

DE LENTEFEE
De lentefee loopt door de tuin
En tovert bloemen uit de dauw
Want waar de fee haar voeten zet
Verrijst een feestelijk boeket
In rood of geel of blauw
De lentefee loopt door de tuin
De feeërieke lentefee
Van wie ik hou
De krokussen en de narcissen
Ze spatten uit de grond
De winter is vergangen
En de lentefee gaat rond
De lentefee gaat door de tuin
En maakt een eind aan alle kou
Het gras wordt weer een groen tapijt
En ik neem het met dankbaarheid
En trots in ogenschouw
De lentefee gaat door de tuin
De excellente lentefee
Van wie ik hou –
Het is mijn vrouw
Ivo de Wijs uit Nieuwe Verzen, Nijgh & Van Ditmar

Hartelijke groet,
Ingrid Boenders