Beste tuinliefhebber,

Op de Koningsmarkt op 27 april j.l. hebben wij zaadjes van zonnebloemen uitgedeeld aan kinderen die belangstelling hadden in het zaaien. Daarmee is een prijs te winnen n.l. bloemen van LEGO.

Nu zijn wij heel benieuwd hoe het ondertussen gaat met de zaailingen. Groeien ze al hard of blijven het zielige kleine bloempjes? Stuur ons eens een foto van je kwekeling via Facebook met een meetlatje ernaast.

Plaats sowieso vóór 1 september een foto van je zonnebloem met je leeftijd op onze Facebookpagina. Dan maak je kans op de prijs!

HTTPS://www.facebook.com/floraliabennekom/

Agenda

Tuin van een deelnemer te Heelsum (foto: Roel Schuring)

Zaterdag 22 juli: Groei & Bloei Open Tuinen Dag Renkum/Heelsum

Tijd: 10.00 tot 16.00 uur

Op zaterdag 22 juli is in Renkum en Heelsum de jaarlijkse open tuinen dag van de afdeling Wageningen e.o. van Vereniging Groei & Bloei. In en rond Renkum en Heelsum zijn er in totaal acht tuinen opengesteld. Naast zes particuliere tuinen is ook het arboretum Oostereng opengesteld en doet een buurttuin mee. Kom inspiratie opdoen voor uw eigen tuin of ga gewoon genieten. Van 10:00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom. U kunt starten bij iedere deelnemende tuin en vanaf daar zelf uw route kiezen per fiets of auto. De toegang is gratis. Op de website www.wageningen.groei.nl vindt u alle verdere informatie, zoals een beschrijving van de deelnemende tuinen en een plattegrond. Veel plezier met het kijken in andermans tuin.   

Foto van een deelnemende tuin bij Renkum (foto: Roel Schuring)

Zaterdag 26 augustus Open Tuinen Middag Floralia

Floralia organiseert na die gezellige middag op zaterdag 8 juli, weer een Open Tuinen Middag op  zaterdag 26 augustus in Bennekom, met dezelfde prijswinnaars en bijzondere genomineerde tuin uit 2022.

Tijd: In de middag van 13.00 – 16.00 uur.

U bent van harte welkom in de volgende tuinen; de eigenaren staan met enthousiasme voor u klaar om te vertellen over hun tuin.

Korenlaan 35, familie Noppen

Dit was de prijswinnaar van de mooiste Bennekomse voortuin van vorig jaar: een moderne tuin waarin bloeiende planten in meest paarse tinten gecombineerd worden met diverse grassoorten. Er is een opvallend accent in de keramieken bloemen en helianthus, aan de rechthoekige strakke vijver. Er is goed gewerkt met hoogteverschillen. Ook de achtertuin is bijzonder: diep en origineel aangelegd waarbij de lange zigzagsgewijs geplaatste pergola in het oog springt, deels bedekt met blauweregen. Er staan veel verschillende soorten vaste planten. Verder naar achteren is een mooi grote vijver met salamanders en libelles, en veel waterplanten. Aan de rand en achterkant staan hoge bomen die koele schaduw geven. Ook zijn er verschillende terrasjes, en een moestuin en een kippenhok. Een moderne, gevarieerde tuin!

Prins Bernhardlaan 35, dhr. J. van Delden

Deze tuin won in 2022 de tweede prijs. Een heel mooie, goed en sfeervol ingerichte hoektuin rondom een wit woonhuis. Door de indeling en de leibomen rondom zijn er veel bijzondere inkijkhoeken. Zeer kleurrijk, afwisselend, met grote daturaplanten en veel agapanthussen in potten. Tegen de gevel staat een mooi bloeiende roos. Een leuke liefhebberstuin met veel sfeer en goed onderhouden.

Boerhaavelaan 22, mevr. S. Versteeg

(ingang tuin via Florence Nightingalelaan)

Eén van de genomineerde tuinen, met een romantische sfeer in cottagestijl. In de voortuin staan veel verschillende, bij elkaar passende bloeiende planten en rozen omgeven door mooie leibomen waardoor er leuke doorkijkjes ontstaan vanaf de straat. Tegen de zijschutting staan origineel geleide hydrangea’s, waar een prachtige wilde clematis tussendoor groeit.

De achtertuin is intiem met rozenbogen, veel verschillende soorten planten, een prieel, een aantal waterpartijen en verschillende zitjes. Verder tafeltjes met potplanten: een hele stijlvolle tuin.

Maandag 4 september

Floralia tuinbezoek bij Hendrik en Hanneke Zaayer

Oude Broekdijk 18 te Kesteren

Tijd: 18.45 – 20.15 uur

Kosten: € 6,00 p.p.  (bij minimale deelname van 10 personen). Ter plekke afrekenen.

Aanmelden vóór 25 augustus a.s. (dit in tegenstelling tot de datum die in het Bloemblad staat vermeldt) op ">

We gaan met eigen vervoer. Als u mee wilt rijden dit bij de aanmelding doorgeven.

Dinsdag 12 september

Prijsuitreiking van de Floralia-tuinkeuring

Tijd: 20 uur

Plaats: Ekerlaan 4, Bennekom

De genomineerde tuinen en – boomspiegels worden voorgesteld, daarna de bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreikingen. Na het officiële deel zal mevrouw Meijboom van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging een lezing geven.

Vrijdag 28 juli en zaterdag 29 juli  en vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus 2023

Zomerbloemenfestijn de Boschhoeve, Wolfheze

van 10.00 – 17.00 uur.

De toegang is deze dagen gratis.

Een vrolijk zomerfeest met een hoofdrol voor de vele kleurrijke zomerbloemen die er gekweekt worden.

Vanzelfsprekend kan iedereen ook naar harte lust zelf plukken in de sfeervolle pluktuin. Een waar lustoord vol bloeiende vaste planten voor de snij, rijk bloeiende clematissen en onvolprezen eenjarigen als zinnia’s in vele kleuren, cosmea’s, lavatera’s, gele en witte dille, basilicum, zonnebloemen, grote en kleine afrikanen, leeuwebekken en sierlijke grassen. En natuurlijk staan er rijen vol dahlia’s met verschillende vormen en kleuren in deze pluktuin. Ook in de moederplantenbedden kan in de zomer door bezoekers geplukt worden.

Kwekerij en Tuin De Boschhoeve

Boshoeve 3

6874 NB Wolfheze (bij Arnhem)

tel. 026-4821231

www.boschhoeve.nl

Zondag  13 Augustus 2023

Hortus botanicus Leiden: Zondagwandeling Mediterrane planten

Tijd: 11:00 – 12:00

Met alle klimaatsveranderingen is het steeds aantrekkelijker om tuinen aan te leggen die met weinig water toekunnen. Vandaag laten de rondleiders u zien welke planten er bestand zijn tegen droogte. Heel wat voormalige kuipplanten hebben inmiddels de overstap naar de volle grond gemaakt.

Deelname: e-ticket € 4,- plus entree Hortus. U krijgt in de Hortus botanicus gratis toegang met uw museumkaart!

Bezoekadres: Rapenburg 73   2311 GJ Leiden

www.hortusleiden.nl

Bloem zonder steel silhouet

Zondag 1 oktober

Ambachtelijke plantenmarkt
Waar:  Landgoed de Wiersse in Vorden (Gelderland)

            Wiersserallee 9, 7251 LH  Vorden
Tijd: 10.00 – 16.30 uur


Tickets: https://www.dewiersse.com/event/plantenmarkt-zondag-1-oktober/

Een regulier ticket bestel je voor €7,50 per persoon.

Landgoed de Wiersse en Gardeners’ World slaan dit jaar de handen ineen! Op 1 oktober vindt namelijk de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats op landgoed de Wiersse in Vorden. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten. 

Afbeelding met buitenshuis, boom, plant, gras

Automatisch gegenereerde beschrijving

Op ambachtelijke plantenmarkt ligt de nadruk op duurzaam plantgoed, de echte kweker en het belang van tuinen en tuinieren voor een klimaatbestendige toekomst. Je vindt een breed assortiment van onbespoten planten, duurzame zaden, biologische bollen en ambachtelijk gekweekte bloemen en (fruit)bomen. Natuurlijk kun je je ook vergapen aan het prachtige landgoed en de organisatie is bezig met een interessant dagprogramma. 

Ik wens u een fijne zomer!

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders