Beste nieuwsbrieflezer,

We zitten op dit moment midden in een winterse vorst periode. Niet voor iedereen een periode om eens lekker de tuin in te gaan. Maar vergeet niet uw planten te beschermen. Op groei.nl las ik het volgende:

Stamrozen en vorst

Bij stamrozen zit het kwetsbare oculatiepunt aan het eind van de stam. Deze plek moet je beschermen tegen (strenge) vorst. Dit kan met speciale rozenzakken van zwart, geperforeerd plastic.

Vul de ruimte tussen de takken op met stro. Ook noppenfolie of coniferentakken zijn bruikbaar. Als je alle takken tot op 40 cm terugsnoeit en bij elkaar bindt met een touw, is de kroon makkelijker in te pakken. Pak de roos pas in als het overdag meer dan 5 graden vriest. Wordt het warmer, dan gaat de zak er weer af.

Beeld: iStockphoto  

Planten in potten

Winterharde planten in (een vorstbestendige) pot kunnen in principe ’s winters buiten blijven staan. Vergeet niet om ze af en toe wat water te geven.

In de winter gaat de verdamping gewoon door. Bemesten is niet nodig. Houd er wel rekening mee dat planten in een pot minder goed bestand zijn tegen vorst. Gaat het flink vriezen dan is tijdelijk binnenhalen of beschermen tegen vorst (met bijv. noppenfolie) beslist aan te raden.

Agenda

Woensdag 21 december

Kerstbakjes maken met Hanneke Pompe

Locatie: Gebouw De Ontmoeting in de kleine zaal

Emmalaan 1
6721 ET Bennekom

Prijs: € 2,50

Tijd: 20:00 uur – 22:00 uur

Deze avond is er weer gelegenheid om kerststukjes te maken van snoeiafval.

We waarderen het ontzettend dat we ook dit jaar weer groen mogen verzamelen in de tuin van één van onze leden; er zal dus wat basisgroen aanwezig zijn in de Ontmoeting. Verder kopen we vooraf een aantal hulpmiddelen in, zoals binddraad, oasis en sierelementen, en die kunt u die avond in de Ontmoeting voor een klein bedrag aanschaffen. We hebben een beperkt aantal simpele bakjes, maar zelf heeft u vast mooiere bakjes, schaaltjes, ornamenten e.d. in huis. Dus neem die mee om een mooie groendecoratie voor de kerst te maken.

Vergeet niet om zelf een draadtangetje, een snoeischaar en een mesje mee te brengen, want die zult u goed kunnen gebruiken om iets moois te maken. En als u zelf wat bijzonder groen heeft, is dat natuurlijk ook zeer welkom voor eigen gebruik, of voor het delen met anderen. Wij zijn benieuwd welke mooie stukken u dit jaar maakt: een stuk voor op tafel, op de schoorsteen, op de voordeur, voor uzelf, voor familie of bijvoorbeeld voor een buur of vriend die u graag een plezier doet.

Floralia zorgt weer voor begeleiding, koffie en thee, en glühwein met iets lekkers. Samen met u maken we er vast weer een fijne avond van. Wat inspiratie kunt u opdoen van een aantal stukjes die een aantal jaren geleden is gemaakt tijdens zo’n gezellige avond.

De kosten zullen geen probleem zijn: voor leden is deze avond gratis, van niet-leden vragen we een bijdrage van € 2,50 p.p.

Hanneke Pompe.

Voor als je in deze tijd de benen eens wil strekken, is de kribjesroute een aanrader.

KRIBJESROUTE in Bennekom

Van 17 december 2022 t/m 6 januari 2023 vindt de Kribjesroute plaats. Deze route brengt je langs verschillende kerststallen in Bennekom. De kerststallen zijn een bijzondere uitbeelding en vertelling van het kerstverhaal. De kribjes zullen tussen 16:00 uur en 21: 00 uur verlicht zijn.

Houdt de site in de gaten voor de wandelroute van 2022.

www.kribjesroutebennekom.nl

Dagelijks vanaf 17 december 2022 t/m 6 januari 2023     16.00 – 21.00 uur

Zadenruilbeurs

Groei & Bloei Wageningen

Datum: Zaterdag 21-01-2023

Kosten: Gratis

Kosten lid: Gratis

Locatie:

Koetshuis Arboretum Belmonte
Generaal Foulkesweg 94a
6703 DS Wageningen

Tijd: 15:30-17 uur

Aansluitend op de Jaaropening is er de Zadenruilbeurs. Net als bij de stekken- en plantenruilbeurs brengt ieder zaden mee om anderen blij mee te maken. Zoek naar bijzondere bloemen- en groentezaden, of kom gewoon even bijpraten. Ook als je nog niets te ruilen hebt, ben je welkom. Graag de zaden in gepaste hoeveelheid in zakjes met plantennaam aanleveren. Lege zaadzakjes zijn ook te koop, 30 zakjes voor €1,-.

Het bestuur van Floralia Bennekom wenst u gezellige kerstdagen en een goede jaarwisseling.

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders