Nieuwsbrief augustus 2021

Door: Ingrid Boenders

Beste tuinliefhebbers,

Dit is nog een mooie tijd om tuinen te gaan bezoeken.

Helaas heeft de organisatie van Gardenista besloten dat dit evenement niet door kan gaan. Daarom kan de busreis, gepland op woensdag 22 september, van Groei & Bloei daar naar toe ook niet doorgaan.

Maar niet getreurd, in Bennekom wordt nog een Open Tuin georganiseerd. Maar ook verder weg zijn mooie tuinen te bewonderen.

foto Ingrid Boenders


foto Ingrid Boenders

=======================================================

Open Tuin Zaterdag 11 September in Bennekom.

In September organiseren een paar leden van Floralia-Bennekom nog een keer een kleine Open Tuinendag. Dit omdat in dat jaargetijde toch weer heel andere bloei in de tuin te vinden is.

Vooral Dahlia’s zijn echte laatbloeiers, maar ook de Fuchsia’s houden van de koelere nachten van september.

  1. De tuin van André van Lammeren aan Halderweg 34.  Velen kennen deze tuin. André laat u aan de hand van zijn Dahliaplanten het verschil zien tussen de diverse bloeiwijzen.

U kunt zijn verhaal over Dahlia’s teruglezen in Bloemblad 2019 nr. 3.

  • De tweede tuin is die van Tijmen Hijwegen aan F.C.Donderstraat 5.  Hij is een gepassioneerd veredelaar van (niet alleen) Dahlia’s. Daarover is een stukje geschreven in Bloemblad 2021 nr. 1. Op het ogenblik staan er zo’n 150 zaailingen van Dahlia’s in zijn tuin waar hij u graag wat over wil vertellen.
  • De derde tuin is mijn eigen Fuchsiatuin aan Lindelaan 5. De eerste Open Tuinendag dit jaar was er van de Fuchsia’s nog niet zoveel in bloei. Als het nu na die hoeveelheid vocht ook nog een beetje warm wordt zijn de Fuchsia’s in hun element. Zoals Tijmen in genoemd artikel zegt dat hij graag een kweker wil zijn, ben ik in zijn woorden meer een teler. Ik wil u deze dag laten zien hoe je planten vermeerdert d.m.v. stekken.

Wij heten u van harte welkom op deze extra Open Tuinen dag van 10 tot 16uur.

Tijmen Hijwegen, Andre van Lammeren en Henk Hoefakker.

=========================================================================

Wat wel door gaat is  de busreis van Groei & Bloei Wageningen naar Zuid -Limburg, zie onderstaande flyer.

Tuinenbusreis naar Zuid-Limburg Donderdag 9 september


Vertrek:                        8.15 uur vanaf busstation Wageningen
Aankomst:                     Busstation Wageningen ca. 18.30 uur
Kosten incl. lunch        €47,50 voor leden,
en consumpties         €55,- voor niet-leden


De tuinreis gaat naar het Francrever Höfke in Sibbe-IJzeren waar, na koffie/thee en gebak, er een rondleiding is door een tuin met zeven zeer verschillende tuinkamers.
Na de lunch bezoeken we Carlshof in Klimmen, een tuin met hagenstructuren en vaste plantenborders rondom een monumentale boerderij.
Daarna is er nog een bezoek aan kwekerij Bastin, een biologische kwekerij van mediterrane planten, nectarplanten en kruiden. 

Aanmelden via  
onder gelijktijdige betaling van het verschuldigde bedrag op bankrekening NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. busreis Zuid-Limburg en je naam en telefoonnummer.
Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging, maar je aanmelding is pas geldig na ontvangst van de betaling.Wij verloten één gratis busreis onder de deelnemers!

Vragen: Tel: 06-44422632 of kijk op www.wageningen.groei.nl

=====================================================================

Zeker als u een museumkaart heeft zijn de volgende tuinen de moeite waart om te bezoeken:

  • Botanische Tuinen Utrecht 9 hectaren natuur

De Utrechtse Botanische Tuinen zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in het hart van het Utrecht Science Park. De Tuinen, met een oppervlakte van 9 hectare, zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. Hier vind je de prachtige Rotstuin, de Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische Kassen, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut.

Voor informatie en reserveren:

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht – Universiteit Utrecht (uu.nl)

  • Historische Tuin Aalsmeer

Historische Tuin Aalsmeer – een levend museum

In het levend museum treft u een overzicht aan van de Aalsmeerse tuinbouw vanaf circa 1700 tot ongeveer 1960. In historische volgorde vindt u de teelten van fruit, bomen en aardbeien. Vervolgens maakt u kennis met vormculturen, sierheesters, rozen, trek- heesters, buitenbloemen en perkgoed. Tenslotte ziet u hoe de teelt van snijbloemen en potplanten in bakken en kassen ooit is begonnen.

Voor informatie en reserveren:https://www.historischetuinaalsmeer.nl/

  • Horus Botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa, en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Bezoekers kunnen hier terecht voor een rustgevende wandeling; onderzoekers uit de hele wereld komen hier om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie van de Hortus.

Voor informatie en reserveren:

 Hortus (hortusleiden.nl)

  • Trompenburg Tuinen & Arboretum

Trompenburg is een prachtig aangelegde plantentuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van het centrum van Rotterdam in de wijk Kralingen en is met maar liefst 8 hectare (!) een ware schatkamer voor plantenkenners en een weldaad voor wandelaars op zoek naar rust in een drukke stad.

Voor informatie en reserveren:

trompenburg.nl 

========================================================================

Tuin als thuis voor het boomblauwtje

De Vlinderstichting

12-AUG-2021 – Het boomblauwtje heeft een aantal generaties per jaar. De rupsen leven op bloemknoppen. In het voorjaar worden eitjes afgezet op bijvoorbeeld sporkehout en hulst, die dan bloemknoppen hebben. In de zomer is klimop een goede waardplant. De tweede generatie van het boomblauwtje lijkt dit jaar wat groter dan die in het voorjaar, zodat je nu een redelijke kans hebt om hem te zien.

Het vrouwtje van het boomblauwtje is te herkennen aan de grote zwarte vleugelpunt (Bron: Kars Veling)Het boomblauwtje is een algemene vlinder in Nederland en een soort die je ook regelmatig in je tuin kunt tegenkomen. Niet alleen om daar nectar te drinken (de tuin als kroeg), maar ze kan zich er ook voortplanten als de juiste planten aanwezig zijn (de tuin als thuis). Het vrouwtje van het boomblauwtje zet haar eitjes af op allerlei bomen, struiken en stevige kruiden. Voorwaarde is dat er bloemknoppen in zitten, want daar leven de rupsen met name van. In het voorjaar, met name in mei, zijn sporkehout (synoniem: vuilboom) en hulst aantrekkelijke planten en daar zie je dan ook regelmatig blauwtjes bij rondvliegen. Het boomblauwtje heette vroeger zelfs vuilboomblauwtje, omdat deze struik zo vaak door de vlinder gebruikt werd. Tijdens de tweede generatie, die vooral in augustus vliegt, is vuilboom al vrijwel uitgebloeid en zijn daarop nauwelijks nog bloemknoppen te vinden. Dan gebruikt het boomblauwtje andere soorten. Zo kun je dan bijvoorbeeld op heideterreinen eitjes afgezet zien worden op struikheide. Een andere plant die in de zomer wordt gebruikt, is grote kattenstaart.

Een vrouwtje dat bezig is een eitje af te zetten, het eitje en de gaatjes in de knoppen die de aanwezigheid van rupsen van het boomblauwtje verklappen (Bron: Kars Veling)

Bloeiende klimop is in het najaar een enorm belangrijke voedselbron voor vlinders en andere insecten. Hier een gehakkelde aurelia (Bron: Kars Veling)De favoriete plant in de zomer is echter klimop. Deze staat op zeer veel plekken en heeft nu een enorme voorraad bloemknoppen. In augustus kun je dan ook de vrouwtjes zien fladderen langs deze klimplant en als je geluk hebt kun je ze zelfs eitjes zien afzetten. Het vrouwtje zit op een knop en scharrelt daar overheen, onderwijl met haar voelsprieten en achterlijf de knoppen controlerend. Is het een goede plek dan zie je haar haar achterlijf sterk krommen en een seconde of vijf zo zitten. Als ze wegvliegt kun je de knop onderzoeken en heb je een goede kans om het eitje te vinden. Het is klein, maar omdat je weet waar je moet zoeken, lukt het dan vaak. Als die eitjes zijn uitgekomen, zo eind augustus – begin september kun je op zoek naar de rupsen. Jonge rupsjes kruipen vaak in de bloemknop, maar de grotere rupsen kun je tussen de knoppen zien zitten. Vaak zijn ze niet alleen, maar zijn er mieren op de rups. Deze zijn niet schadelijk voor de rups, maar juist nuttig. Ze beschermen de rups tegen vijanden en ‘in ruil daarvoor’ likken de mieren van een zoete stof die de rups uitscheidt. Je kunt plekken waar rupsen zitten vaak het gemakkelijkst vinden door op zoek te gaan naar bloemknoppen met gaatjes. Heb je die gevonden dan moet je erg goed kijken, want de rupsen hebben een perfecte schutkleur en vallen absoluut niet op.

Geef waarnemingen van het boomblauwtje, maar ook van andere soorten in je tuin door, bijvoorbeeld via de Jaarrond Tuintelling.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Tekening boomblauwtje in leadfoto: Annemarie van Lierop

====================================================================

Er valt genoeg te genieten van en in het groen!

Veel plezier en hartelijke groet, Ingrid Boenders

foto Ingrid Boenders
Scroll naar boven