Beste tuinliefhebber,

De temperatuur stijgt en de lente is nu echt op gang gekomen.

Foto: Ingrid Boenders

Binnen twee weken is het Koningsdag. De koningsmarkt is als vanouds weer in de Dorpsstraat. Wij hebben dit keer twee kramen tot onze beschikking. Eén voor de stekken/planten en zaden ruil en de andere voor de zonnebloemactie voor de kinderen. Kom dus allemaal naar onze kramen op de Koningsmarkt.

Donderdag 27 april    Koningsdag    

Planten stekken ruil Floralia Bennekom en zonnebloemzaadactie voor de kinderen

Locatie: twee kramen op de Koningsmarkt aan de Dorpsstraat in Bennekom

Tijd:    Vanaf 11:00 uur tot 17:00 uur

Zaterdag 29 april

Stekken en plantenruilbeurs Groei & Bloei Wageningen

Locatie: Koetshuis Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94-A, 6703 DS Wageningen

Tijd:    9.00 uur inbreng planten, stekken, zaden, tuinboeken enz.

          9.30 uur start ruilbeurs tot 10.30 uur

Entree: gratis, ook voor niet-leden

Woensdag 17 mei

Kijken in Andermans Tuin Groei & Bloei Ede  bezoek 4 tuinen op de Paasberg

Plaats: Paasberg

Datum: 17 mei

Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Kosten: Gratis voor leden en niet-leden

Kijk voor meer informatie op https://ede.groei.nl/activiteiten/open-tuinen

Woensdag 3 mei

Middagexcursie Groei & Bloei Wageningen naar Villa Sprezzatura van Karin den Boer en Geert Meijer. Vervoer op eigen gelegenheid.

Locatie: Sophiaweg 25, 6523 NE Nijmegen

Tijd: 13.30 uur

Kosten: leden € 3,00, niet-leden € 6,00 incl. koffie/thee, iets lekkers en een rondleidingOpgave: vóór 2 mei via o.v.v. Villa Sprezzatura

Foto: Ingrid Boenders

Donderdag 8 juni

Busreis Groei & Bloei Wageningen naar 3 tuinen in Flevoland

Vertrek: 8.30 uur van de parkeerplaats bij sporthal de Bongerd, Bornsesteeg 2, 6708 PE Wageningen

Aankomst: plm. 18.30 uur

Kosten: €55,00 voor leden, niet-leden €60,00 incl. entree, consumpties en lunch

Opgave: vóór 1juni via o.v.v. Busexcursie en je telefoonnummer en door gelijktijdig het bedrag over te maken op rekeningnr. NL98 SNSB 0920 526 454 t.n.v. KMTP Groei&Bloei Wageningen o.v.v. uw naam en busreis 2023

We gaan ditmaal naar Flevoland, waar we drie tuinen bezoeken die samen een arrangement aanbieden. De eerste tuin is Het Zwaluwhuis in Ens: na aankomst is er koffie/thee en iets lekkers. We krijgen een rondleiding door de zeven jaar oude tuin waarin het hele jaar iets te zien is, zoals bollen, grassen, herfstasters en sedum. (opp. 9000 m2). De tweede tuin is Pegasushof in Bant, waar wij beginnen met een uitgebreide lunch. Daarna volgt de rondleiding door de tuin met daarin taxus- en buxushagen, rechte vijvers, een rozenlaantje, een fruitlaan, windsingel en een schaduwtuin met bijzondere planten. (opp. 4000 m2) De derde tuin is De Stekkentuin in Espel: daar beginnen we met een rondleiding door de verzameltuin van een jaren 50-boerderij, met volop bijzondere vaste planten, w.o. verschillende variëteiten van de helleborus, hosta, hortensia en stokrozen. (opp. 3800 m2). In een apart gedeelte van de tuin kunnen we op zoek gaan naar stekken en planten van onze gading en aankopen doen. Ook worden er kleine tuinornamentjes verkocht. Hier sluiten wij de dag af met een hapje en een drankje. Wij rekenen weer op een bijzondere tuinervaring en een gezellige dag.

Heeft u zin om nog meer tuinen te bezoeken? Kijk dan op bezoekmijntuin.nl. Daar kunt er heel veel vinden.

Wat wordt de nationale bloem?

FLORON, Hortus botanicus Leiden, KB, nationale bibliotheek, Naturalis Biodiversity Center, Universiteit Leiden, Vroege Vogels, Wageningen University & Research

16-APR-2023

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-de-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Kortom, hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen. Zondag start Vroege Vogels met de Nationale Bloemverkiezing in de uitzending op NPO Radio 1. Iedereen kan meedoen, via www.nationalebloem.nl.

Om de keuze overzichtelijk te maken, starten we met een longlist van veertig bloemen. Tot vrijdag 12 mei kun je je stem uitbrengen. In Vroege Vogels van zondag 14 mei maken we de shortlist bekend en mag je opnieuw stemmen. In juni maken we de Nationale Bloem feestelijk bekend.

Bosanemoon (Bron: Adrie van Heerden)

Maar wij hebben de tulp, toch!? Nou, nee! De tulp is de nationale bloem van Turkije en Hongarije. De wilde flora van Nederland biedt voldoende keuze. Je hoeft helemaal niet naar de tropen of de bloemenveiling om uitbundige en ingetogen bloeiers te vinden. De Nederlandse natuur draagt een prachtig bloemencorso, in alle kleurschakeringen van de regenboog. Denk aan het blauw van de klokjesgentiaan, het geel van de beenbreek en het roze van het grasklokje.

De verkiezing is een initiatief van BNNVARA’s Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (plantenonderzoeker bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).

Stem op www.nationalebloem.nl.

Tekst: FLORON, samen met BNNVARA’s Vroege Vogels

Foto’s: Blikonderwater.nl (leadfoto: witte waterlelie); Adrie van Heerden; Peter Meininger, Saxifraga

Gele lis (Bron: Peter Meininger)

Zien we elkaar op de Koningsmarkt in Bennekom?

Hartelijke groet,

Ingrid Boenders