De amaryllis is een bolgewas uit de Amaryllidaceae-familie en is vooral bekend vanwege haar enorme bloemen. Het geslacht bestaat uit zo’n 70 tot 75 soorten en meer dan 600 hybriden en cultivars. De amaryllis loop je in het wild tegen het lijf in de (sub)tropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot in het noorden van Argentinië. In Noord-Amerika wordt de bloem vanwege zijn kale steel ook wel Naked Lady genoemd.

Door allerlei kruisingen zijn er amaryllis-groepen op basis van de bloemvorm: Galaxy Grp, Diamond Grp, Colibri Grp, Double Galaxy Grp, Double Diamond Grp, Double Colibri Grp, Butterfly Grp, Trumpet Grp en de Spider Grp waaronder de Cybisters vallen met orchidee- of spidertypen.

Bij amaryllis denk je vanwege de kerstperiode snel aan de kleuren rood en wit, maar het kleurenspectrum is de laatste jaren enorm uitgebreid. Zo zijn er nu ook paarse, roze, gele, groene en diverse tweekleurige bloemen. De holle bloemstengel is 50-60 centimeter lang en 3-5 centimeter breed. De bollen worden in kassen geplant om er bloemen van te snijden. Afhankelijk van de soort draagt de plant twee tot zes grote bloemen aan de top, met zes helder gekleurde bloembladeren.

Een Hippeastrum wordt in de volksmond Amaryllis genoemd. Echter wat men Amaryllis noemt en ook onder deze naam bij bloemisten verkoopt, is geen Amaryllis. Bij de bloemist koopt men geen Amaryllis, maar een Hippeastrum. De Amaryllis is namelijk een bolgewas van een ander geslacht, maar wel uit dezelfde plantenfamilie. Zowel de Hippeastrum als de Amaryllis behoort tot de narcisfamilie. De Amaryllis, officieel dus Hippeastrum, is zeer populair als woonplant.

Amaryllis houdt van een licht en warm klimaat van 18 tot 25° C en kan goed tegen de zon. Direct bij het raam is dus een prima plek om hem neer te zetten. Zorg dat de Amaryllis in ieder geval niet op een te koude plaats staat.

Tot aan het einde van de bloei is extra plantenvoeding geven niet nodig, omdat in de bol voldoende voedingsstoffen zitten.

Pas na de bloei, wanneer de bladeren ontwikkeld zijn, starten met voeding geven.

Na 7 tot 10 weken bloeit de amaryllis afhankelijk van de temperatuur.

Uitgebloeide bloemen verwijderen en nadat alle bloemen zijn uitgebloeid de bloemsteel met een scherp mes wegsnijden 10 cm boven de bol.

Na de bloei de bol niet weggooien. Met goede zorg kan de bol het volgend jaar weer bloeien. Daarvoor moet hij flink aansterken en in omvang toenemen.

Verwijder na de bloei de uitgebloeide stelen; het blad niet afsnijden

Bol bij kamertemperatuur laten staan en regelmatig water geven. Niet meer dan eens in de 6-8 weken plantenvoeding geven.

De bladeren groeien na de bloei door en zorgen ervoor dat uw bol kan groeien en er nieuwe bloemknoppen in de bol worden gemaakt.

Uw amaryllis bol heeft een koude periode nodig om opnieuw te kunnen bloeien. Ongeveer zes maanden na de bloei kunt u de pot met bol en bladeren minimaal 8 tot 10 weken op een koelere plek zetten bij een temperatuur van 7-15° C.

Tijdens deze koele periode de eerste weken nog af en toe wat water geven.

Aan het einde van deze koele periode de plant de nog overgebleven bladeren verwijderen en weer bij kamertemperatuur zetten.

Wachten nu met water geven totdat de nieuwe bladen en bloemstelen tevoorschijn komen.

Na 7 tot 10 weken (afhankelijk van de temperatuur) bloeit de amaryllis weer.

De bollen die vast blijven staan en niet worden overgeplant in een andere of grotere pot geven langere stelen!