Marloes Blom

Heb je deze lente ook de akeleien bewonderd, op social media of in het echt? Zaai ze dan deze nazomer vooral ook zelf. Dan geniet je er zelf de komende lente én de lentes erna van. Ook fijn: qua kleur heeft de akelei voor een ieder wat wils.

Many Common Columbine, Aquilegia vulgaris, growing wild in spring with diffused background, The Cotswolds, Gloucestershire, UK

Grote & knappe familie

Akelei (Aquilegia) hoort bij de omvangrijke Ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Daarmee bevindt ze zich dus in het gezelschap van talloze andere knappe bloeiers, zoals de bosanemoon (Anemone nemorosa), bosrank (Clematis vitalba), ridderspoor (Delphinium), en juffertje-in-het-groen (Nigella damascena). De akelei zelf komt ook in veel verschillende gedaantes, er zijn wel zo’n 120 soorten akeleien bekend, in verschillende vormen en kleuren. De meest bekende akelei is waarschijnlijk wel de blauwe wilde akelei (Aquilegia vulgaris) – de enige inheemse akelei.

Beeldige looks & kleurenpracht

Doordat de (blauwgroene) bladeren van de akelei alleen aan de onderkant van de steel zitten, vallen de bloemen extra op. Bovendien zijn de steeltjes ook nog eens vertakt; je hebt dus meerdere bloemen per plant. Zoals gezegd komt de akelei in tal van kleuren. Sommigen hebben ook meerdere kleuren per bloem. Er is dus zeker een akelei van jouw gading. Het is maar net wat je wil: je tuin of balkon houden in één kleurentint, of meer of minder spannend variëren met kleuren. Al dan niet omdat je niet kunt kiezen tussen al die snoepkleurtjes. In het wonderschone Miracle Garden in het Amsterdamse Erasmuspark gaan ze voor het laatste – met prachtige kleuren akeleien, je ziet het hieronder in beeld. Een foto-overzicht van veel akeleien zie je via de site van De Hessenhof. Wij tippen hier wat van onze favorieten:

  • Wit: Aquilegia alba
  • Blauw-paars: Aquilegia vulgaris ‘Blue barlow’
  • Roze: Aquilegia ‘petticoat pink’
  • Rood roze: Aquilegia ‘Nora barlow’
  • Diep donkerrood – met dubbele bloemen: Aquilegia ‘Ruby port’
  • Donkerpaars – bijna zwart: Aquilegia ‘Black barlow’
  • Koraalroze met zachtgeel: Aquilegia ‘Canadensis’
  • Lavendelblauw met zachtgeel: Aquilegia ‘Musik Blau Weiss’
  • Diep paarsblauw – met dubbele bloemen: Aquilegia ‘Winky double blue white’
  • Wit met zachtgeel: Aquilegia ‘Kristall’
  • Zachtroze en wit: Aquilegia caerulea
  • Frisgroen: Aquilegia vulgaris ‘Green Apples’

O en last but not leastAquilegia ‘Dragonfly Hybrids’. Dan heb je meteen een mix van grote bloemen in verschillende pastelkleuren – van zachtgeel tot babyblauw en diepblauw, van zachtroze tot rood.

Favoriet bij de hommels en vlinders Heb je akeleien in je tuin, dan doe je de vlinders en hommels zeker een plezier in de lente, als ze het voedsel zo goed gebruiken kunnen. Zoals de tuinhommel – die kan er met zijn lange tong namelijk goed bij.

Verzorging: easy does it

Akelei houdt van een humusrijke grond en van een plekje in de zon of halfschaduw. Je zaait akelei het beste in de (na)zomer – in augustus of september, in de volle grond, of in potten. De zaden hebben namelijk kou nodig om te kiemen. Zorg wel dat je de grond iets vochtig houdt. Goed om te weten: deze bloeiers zaaien enorm uit – en duiken dan (vaak in een net wat andere tint) elders op. Ideaal dus voor een pluktuin en voor de liefhebbers van wilde tuinen. Wil je dat echter niet, knip dan de uitgebloeide bloemen weg voordat de zaden zich kunnen verspreiden.

Tot slot nog even dit aparte akelei-weetje

De Engelse naam voor akelei luidt Columbine – van het Latijnse ‘columba’ dat ‘duif’ betekent. En dat zou zijn omdat de bloem zou lijken op vijf bijeen gekropen duiven, aldus plantennamen.info.

Kopen

Zaden van akelei zijn in de meeste webshops wel te bestellen, zoals bij happyseeds.nl en allezadenkopen.nl – voor een bonte kleurenmix. Bij Kwekerij De Heliant in Nijeberkoop kun je de wilde akelei kopen, bij Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum, Groningen, kun je terecht voor verschillende soorten.

Meer bloemenpracht in de lente

BEELDEN: PIXABAY (HEADER) & iSTOCK

Dit artikel komt van www.seasons.nl