Seasons.nl / Tuin 

Marene Hendriksen

Wie zijn groene vingers wil blijven oefenen, kan zich uitleven op winterstekken. Stekken in de winter kan zolang de planten in rust zijn, van ongeveer december tot maart. Dus trek warme kleding en dikke tuinhandschoenen aan en ga heerlijk een middagje rommelen in je tuin. Wij helpen je op weg met handige tips bij het stekken. 

Stekken in de winter

Stekken is een manier om zonder geld uit te geven meer planten in je tuin te creëren. Stekken doe je meestal in warme periodes, maar ook winterstekken is mogelijk en hartstikke handig. Maak bijvoorbeeld stekjes van bladverliezende heesters zoals kornoelje, wilg, vlinderstruiksneeuwbal (Viburnum), bessenstruiken en vijg. Heb je nooit eerder van een winterstek gehoord of kun je wel wat hulp gebruiken? Wij delen tien onmisbare en handige tips voor winterstekken met jullie!

Tips bij winterstekken

  1. Draag warme tuinhandschoenen.
  2. Wacht op een droge, vorstvrije dag.
  3. Gebruik een scherpe snoeischaar. Planten kunnen wat steviger zijn in de winter. Goed gereedschap is dus essentieel.
  4. Kies een paar stevige, rechte twijgen die afgelopen jaar zijn gevormd.
  5. Knip de zachte top eraf.
  6. Verdeel de twijgen in stukken van ongeveer 20 cm. Knip de onderkant schuin af, op de verdikking net onder een bladpaar. De bovenkant recht, boven een bladpaar.
  7. Zet de stekken gebundeld met de onderkant voor twee derde in de grond op een beschutte en goed waterdoorlatende plek.
  8. In een diepe pot kan ook, gebruik dan een mix van half zand, half potgrond.
  9. Zet de stekken langs de rand van de pot. Bescherm bij langdurig aanhoudende vorst en zorg dat de grond niet uitdroogt.
  10. Aan het begin van de herfst zijn de stekken goed geworteld en kun je ze uitplanten in de tuin of oppotten.